Limepaj med maräng

Den lite sura limekrämen blandat med den söta marängen är en perfekt kombination och är en riktigt fräch och smakrik paj.




Pajdeg:
3 dl vetemjöl
100 g smör
3 msk vatten

Limekräm:
4 limefrukter
3 dl vatten
1 ½ dl strösocker
3/4 dl maizena
3 äggulor
1 msk smör

Maräng:
3 äggvitor
1 dl strösocker

1. Pajdeg:
Sätt ugen på 200 grader. Häll smöret och mjölet i en matbredare ,
kör till en gryning massa. Tillsätt vatten och kör tills allt är blandat till en klump.

2. Tryck ut degen i en pajform ( ca 25 cm i diameter ) ,
fäst folie runt kanterna så att dom inte sjunker ner under gräddningen.
Förgrädda pajskalet i ca 15 min i nedre delen av ugnen.
Ta ut skalet och låt den svala , ta bort folien. Sänk ugnsvärmen till 150 grader.

3. Limekrämen:
Riv skalet på limefrukterna och pressa ut saften. Blanda limesaften , maizena ,
vatten och socker i en kastrull. Koka upp under omrörning. Ta kastrullen från värmen
och rör ner äggulorna i krämen. Ställ tillbaka kastrullen på värmen och låt krämen sjuda
upp ( men inte koka , annars kan den skära sig) . Rör ner limeskal och smör , låt krämen kallna.

4. Marängtäcke:
Vispa äggvitorna till hårt skum , blanda försiktigt ner sockret.

5. Häll ner krämen i pajskalet och bred marängen över. Grädda pajen
mitt i ugen i ca 15 min så att marängen får lite färg.

Tips: Ibland kan det var svårt att veta om man har vispat äggvitorna tillräckligt
länge , ett tips är att ta bunken / skålen upp och ner ( försiktigt! ) , om marängen håller sig fast har du vispat tillräckligt.

Brownies med marshmallows

Browniesarna innehåller mina 3 favorit ingredienser: choklad, nötter och marshmallows.
Så gissa om dessa godingar har blivit mina favoriter!




Moment 4

150 g smör
3/4 dl kakao
3 ägg
2 dl socker
2 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
75 g hasselnötter
ca 30 mini marshmallows
eller ca 7 vanliga

Garnering:
100 g vitchoklad
2 nävar hasselnötter

1. Sätt ugnen på 150 grader,
klipp till ett bakplåtspapper i en långpanna ( 20x35 cm).

2.Smält smöret och tillsätt kakaon. Rör om till en jämn smet och
låt den svalna. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda vetemjöl och bakpulver.
Rör ner kakaoblandningen och mjölblandningen i smeten.

3. Hacka nötterna. Om man har vanliga marshmallows,
klipp dom i fyra. Blanda ner nötterna och marshmallowserna i smeten
och häll i långpannan. Grädda ca 30 min i nedre delen av ugnen.

4. Ta ut kakan ooch smält chokladen i mikrovågsugn.
Vänd kakan upp och ner och pensla på den smälta chokladen ,
strö över hasselnötterna. Skär sedan kakan i önskade bitar.

Tips:
Bli inte rädd om ni tycker att marhmallowserna har " försvunnit" ,
dom har bara sjunkt ner i kakan. Och som ni nog förstår går det lika bra med andra nötter
och annan choklad , det är bara en smak sak!

Bild : Tora Tjeerdsma

Kladdkaks muffins

Receptet har jag fått från min kompis Matilda , när jag väl hade smakat en var jag fast!
Dessa muffins är farligt goda och det är därför det är bra att det blir så många,
om man inte klara av att äta upp alla är dom perfekta att frysa in.



Ca 45 st

300 g smör
6 st ägg
7 1/2 dl strösocker
4 1/2 tsk vaniljsocker
3 krm salt
12 msk kakao
6 dl mjöl
1 1/2 tsk bakpulver

1.Sätt ugnen på 200 grader och
sätt ut muffinsformar på 2-3 bakplåtar med bakplåtspapper på.
Smält smöret.

2.Vispa socker och ägg poröst i en stor bunke.
Blanda alla torra ingredienser i en skål.
Rör ner dom torra ingredienserna och smöret i smeten.

3.Kicka ut smeten i muffinsformana och grädda mitt i ugnen i ca 10 min.

Bild : Tora Tjeerdsma

Cheesecake med vitchoklad

Denna kaka serverade jag på påskafton men den är så god att den passar till alla
tillfällen!Den var till och med så god att min moster
( som är hur duktig som helst på att baka ) ville få receptet ,
det måste vara bra betyg va?



200 g digestive
75 g smör
100 g vit blockchoklad
400 g philadephiaost
250 g ( 10%) kesella
1 dl strösocker
3 ägg

Topping:
3-4 dl creme fraiche
1 vaniljstång

Garnering:
ca 10 marsipan kycklingar

1. Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret.
Lägg digestiverna i en plastpåse och rulla över med en bakkavel till smulor
och blanda med det smälta smöret.
Packa smulorna i en rund bakform med löstagbara kanter.

2.Grädda botten i mitten av ugnen i ca 10 min,
ta ut den och sänk ugnsvärmen till 150 grader.

3.Bryt chokladen i en skål och smält i mikrovågsugn.
Vispa samman philadephiaost, kesella och socker.
Rör ner chokladen och äggen i smeten.

4.Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen i ca 30-35 min.
Kakan ska inte få färg. Ta ut och låt svalna.

5. Topping:
Gröp ut fröna från vaniljstången och vispa med creme fraichen
med elvisp så den blir fast och bredbar.
 Dekorera med marsipan kycklingarna.

Bild : Tora Tjeerdsma

Hallon Muffins

En riktig vinnare i alla stunder! Om du märker att muffinsarna börjar bli lite torra är det bara att värma
en stund i mikron så smälter chokladen.


Moment 2.


50 g smör
3 ägg
2 dl strösocker
1 dl mjölk
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
100 g grovhackad mjölkchoklad ( marabou )
2 dl hallon

Garnering:
ca 20 hallon

1. Sätt ugnen på 225 grader.
Sätt ut muffinsformar på en plåt med bakplåtspapper på ( så slipper du kladd! ).

2.Smält smöret. Vispa ihop ägg och socker pösigt. Tillsätt mjölk och smör.
Blanda mjöl och bakpulver i en bunke och blanda ner i smeten.
Tillsätt choklad och hallon.

3. Klicka ut smeten i formarna och sätt ut ett hallon på varje muffin.
Grädda mitt i ugnen i ca 15 min.

Tips :
Om du inte vill ha hallon eller mjölkchoklad går det lika bra med mörk eller ljus choklad
och andra bär som t.ex. blåbär eller jordgubbar.

Bild : Tora Tjeerdsma


Digestive kladdkaka

Denna kladdkaka är något extra som passar både bra till fest och vardag.



2  ägg
3  dl strösocker
1 1/2 tsk vaniljsocker
1  krm salt
4 1/2 msk kakao
1 1/2 dl mjöl
100 g smör
4-6 st digestive

Garnering:
1-2 dl marshmallows fluff

1. Sätt ugnen på 150 grader.

2. Lägg en rund bakform på ett bakplåtspapper och
rita runt botten. Kakan är nämligen så kladdig att man
inte får bort den från botten annars.

3. Krossa digestiverna till smulor och lägg på
bakplåtspappret i formen.

4. Smält smöret. Blanda ner alla ingredienserna i
smöret och rör om till en jämn smet.
Häll smeten i den bakformen och ställ in mitt
i ugnen på 35 min.

5. 10 min innan kakan är klar tar man ut den
och spritsar ett fint mönster med marshmallows fluffen
på kakan.

6. Ta ut kakan och låt den svalna. Sedan är det bara att njuta!

Bild : Tora Tjeerdsma

RSS 2.0