Hallonsockerkaka

 Det här är en riktigt saftig och god sockerkaka med smak av smör och sommar!



150 g smör
3 ägg
2 dl socker
3,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
ca 1,5 dl färska hallon (sockra dem lite om de är sura)

Sätt ugnen på ca 175 grader

Gör så här:
1. Smörj och bröa en rund hålform.
2. Smält smöret och låt det svalna av.
3. Vispa ägg  och socker poröst.
4. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker i en bunke.
5. Rör ner de torra ingredienserna i äggsmeten.
6. Tillsätt smöret och rör om tills allt är väl blandat.
7. Häll i hallonen och rör om försiktigt.
8. Häll smeten i formen.
9. Grädda i nedre delen av ugnen i ungefär 40-50 minuter.
Testa med en sticka om den är färdig, är den inte kladdig så är det klart.

Ibland gör jag kakan med blåbär också, eller med äpple och kanel (kanske kommer
en bild på det längre fram!)

Bild: Tora Tjeerdsma

Nougat crips

Jag brukar göra Leilas nougatgodisar till jul , fast nu gjorde jag dom med en somrigare touch. Grymt goda, och gulliga!



ca 42 st

1 block nougat (250 g)
½ burk nutella (175 g)
2 ½ dl cornflakes
200 g mörk choklad

Garnering:
strössel (jag använde holländskt  med jordgubbs- och hallonsmak)

1. Tärna nougaten och smält i vattenbad med nutellan, ta av från värmen.
Krossa cornflakes grovt och blanda ner i nougatblandningen. Häll smeten i en fyrkantig bakform (22x19). Låt stela i kylskåp.

2. Finhacka chokladen och smält 1/3 av den i ett vattenbad.
Ta av från värmen och rör i resten av chokladen tills allt har smält.
Låt svalna under omrörning till ca 28 grader.
Ta ut kakan ur kylskåpet och skär i ca 2x2 cm. Doppa bitarna i chokladen med en gaffel. Sätt ner bitarna i små muffinsformar och garnera med strössel. Förvara i kylskåp.

Bild : Tora Tjeerdmsa

Choklad och kolamuffins

Jag skulle nog kalla dessa chokladbomber för bakelser istället för muffins, eftersom som är så goda och stora!
Jag bjöd en kompis på en och hon sa att det var den godaste muffinsen hon hade ätit, ganska bra betyg va? :)



ca 10 st

4 dl vetemjöl
1 3/4 dl strösocker
4 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 ½ dl kakao
1 ägg
3 dl mjölk
1 dl olja
100 g mörk choklad
ca 10 msk bredbar kola (eller 10 dumlekolor)

1. Sätt ugnen på 175 grader. Blanda samma mjöl, strösocker, bakpulver, vaniljsocker, salt och kakao. Vispa ihop ägg, mjölk och olja med elvisp i ca 1 min.
Rör ner äggvispet i mjölblandningen och rör till en jämn smet.

2. Fördela smeten i pappersformar i en muffinsform, fyll dom lite mer än hälften.
Tryck ner chokladbitar på högkant till ungefär mitten
(chokladen sjunker ner under gräddning).
Klicka ut en msk bredbar kola ( eller tryck ner en dumle) i varje muffins.
Grädda mitt i ugnen i ca 23 min , svalna på galler.

Bild : Tora Tjeerdsma

Dinkelbröd

Ett halvgrovt och gott matbröd. :)



250 g fullkornsdinkelmjöl
250 g vetemjöl
150 g yoghurt
1,5 dl vatten
25 g jäst
2 msk raps- eller olivolja
2 tsk salt
2 tsk honung

Gör så här:
Värm vattnet till ca 25 grader och lös jästen i det.
Tillsätt alla ingredienser, men spar lite dinkelmjöl.
Arbeta degen i minst 5 minuter med degkrokar tillsätt mer mjöl eftter behov, degen ska vara aningens klibbig.
Jäs degen i ca en halvtimme.
Arbeta degen lätt så att luften går  ur och forma den till ett bröd.
Sätt ugnen på 220 grader.
Lägg degen i en en smord 1,5 liters form och efterjäs i en halvtimme under bakduk.
Snitta brödet, pensla med kallt vatten och grädda i ca 25-30 minuter.

BIld : Tora Tjeerdmsa


RSS 2.0