Glöggtårta

Denna julen var det min tur att göra efterrätten, jag valde att gör en choklad och kaffetårta med glögglasyr. Tårtan är väldigt enkel att göra och det går bra att göra den dagen före. Tummen upp för en krämig och smakrik tårta! :) 
(receptet kommer ifrån allt om mat)




4 ägg
3 dl strösocker
125 g smör
1 ½ dl kaffe
1 dl kakao
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver

Glasyr:
2 ½ dl florsocker
75 g smör
1 ägg
1 dl kakao
3 msk starkvinsglögg

Garnering:
granatäpple
minimarshmallows

1. Sätt ugnen på 175 grader. Smält smör och blanda det med kaffe och kakao, låt kallna. Vispa socker och ägg pösigt. Blanda mjöl med bakpulver, blanda ner i äggsmeten, blanda också i smörblandningen. Rör om allt till en jämn smet och häll i en form med löstagbara kanter (24cm i diameter). Grädda i nedre delen av ugnen i ca 40 min. Låt kakan kallna.

2. Blanda alla ingredienser till glasyren, vispa med elvisp. Bred glasyren över hela tårtan. Garnera med granatäpple och minimarshmallows.

Bild: Tora Tjeerdsma

Julchoklad

Här kommer fyra sorters julgodis med choklad i, svårt att välja en favorit! Nu är det bara två dagar kvar till jul så jag vill önska alla en riktigt god jul med massa godis och god mat! :) 


1                               2                             


3                               4
1 Chokladkola:

2 dl socker
2 dl ljus sirap
½ dl grädde
½ dl mjölk
100 g smör
1 msk vaniljsocker
½ dl kakao

1. Häll alla ingredienserna i en kastrull och sjud i ca 30 min (rör om då och då). Gör kulprov. Klä en långpanna med bakplåtspapper, häll i kolasmeten. Låt svalna en stund och ställ sedan in i kylen i ca 30 min.
Skär kolan i ca 70 bitar, slå in varje kola i en bit bakplåtspapper eller cellofan. Förvara i kylskåp.


2 Ischoklad:

125 g kokosfett
250 g mörkchoklad

1. Hacka chokladen och smält tillsammans med kokosfettet i ett vattenbad.
Häll försiktigt i ischokladsformar, låt svalna. Förvara i kylskåp.


3 Rocky road:

200 g mörkchoklad
200 g ljuschoklad
25 g smör
400 g (en burk) sötad kondenserad mjölk
2 tsk vaniljsocker
2 dl minimarshmallows
1 dl hasselnötter
2 dl dumle

1. Klä en form med aluminiumfolie (20x25 cm). Hacka chokladen, smält i vattenbad tillsammans med smör och kondenserad mjölk. Rör om till en slät smet och blanda i vaniljsocker. Blanda i minimarshmallows, hasselnötter och dumle. Rör inte för mycket för då smälter marshmallowsen. Häll i formen och låt svalna något. Ställ in i kylen i ca 4 timmar. Skär chokladen i rutor, förvara i kylskåp.

4 Nougat crisp:

50 g ljuschoklad
125 g nougat
en halv burk nutella (175 g)
½ dl cornflakes
150 g mörkchoklad

1. Hacka chokladen och tärna nougaten. Smält i vattenbad tillsammans med nutellan. Vänd försiktigt ner corflakes.
Låt svalan något. Ställ in i kylen i några timmar, skär i rutor. Finhacka chokladen, smält 50 g i vattenbad. Ta av skålen från värmen och blanda i resten av chokladen, rör tills allt har smält. Låt svalna lite så att nougaten inte smälter.
Doppa bitarna i den smälta chokladen med hjälp av en gaffel. Förvara i kylskåp.

Bild: Tora Tjeerdsma

Julbröd

Ett gott bröd måste man alltid ha på julbordet, och jag tänkte inte vara sämre i år. Så här kommer årets julbröd! :)



50 g smör
1 flaska julmust (33cl)
1 flaska mörkt julöl (33cl)
½ dl mörk sirap
2 paket jäst
1 msk salt
1 ½ msk mald pomeransskal
1 msk mald ingefära
1 ½ krm mald nejlika
ca 20 dl rågsikt

1. Smält smöret, tillsätt julmust, öl och sirap och värm till ljummen temperatur (37 grader).
Smula jäst i en bunke och häll över degvätskan. Rör tills jästen har löst sig. Tillsätt kryddor och rågsikt, lite i taget. Arbeta degen i ca 10 min. Täck över degen och låt den jäsa i ca 1 timme.

2. Dela degen i 3 bitar och forma varje bit till en avlång limpa. Rulla dom i mjöl och låt dom jäsa i ca 30 min på klädd bakplåt. Sätt ugnen på 200 grader. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter. Låt kallna på galler.

Bild: Tora Tjeerdsma

Choklad cupcakes

En chokladdröm med en svag smak av kaffe, underbart gott!



12 st

3 ägg
2 ½ dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
50 g saltat smör
1 dl gräddfil
3 ½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
4 msk kakao
1 nypa salt
100 g mörkchoklad 75%

Frosting:
60 g mjukt smör
5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
½ dl kakao
100 g philadelphiaost
1 ½ msk kaffe

Garnering:
silverkulor

1. Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker pösigt och vitt. Smält smör, låt svalna något. Häll ner gräddfil och blanda med äggsmeten. Blanda vetemjöl, bakpulver, kakao och salt och vänd ner i smeten.
Hacka chokladen och smält i vattenbad. Blanda ner i smeten.
Sätt ut pappersformar i en muffinsform och fyll dom till 2/3 med smet. Grädda mitt i ugnen i ca 15 min, låt svalna.

2. Frosting:
Rör alla ingredienser förutom kaffet krämigt. Rör ner kaffet. Spritsa frosting på cupcakesen och garnera med silverkulor.

Bild: Tora Tjeerdsma


Kanderade äpplen

Igår hade vi julpyssel och som pricken över i gjorde vi kanderade äpplen!
PS. kom ihåg att aldrig röra i karamellen för då bildas sockerkristaller som gör den grumlig, jag kunde tyvärr inte låta bli att röra. ;)



8 st röda äpplen
5 ½ dl strösocker
2 dl vatten
2 msk glykos
3 droppar ättika
röd karamellfärg
blompinnar

Garnering:
strössel
kokos
hackade nötter

1. Blanda strösocker, vatten, glykos och ättika i en kastrull. Sjud tills det fått en ljus brun färg (det kan ta en stund). Ta bort från plattan och blanda i några droppar karamellfärg.

2. Stick en blompinne i varje äpple och doppa dom snabbt i karamellen. Rulla dom i strössel, kokos eller hackade nötter.

Bild: Tora Tjeerdsma


Pepparkakshus

Att göra pepparkakshus är ett måste till jul! Jag gjorde det här huset från grunden, med hemmagjord pepparkaksdeg. En sak som jag inte gjorde från grunden var glasyren, som jag faktiskt aldrig har lyckat bra med. Om man vill att det ska se snöigt och hemmtrevligt ut är det smart att strö över lite florsocker. Hur man än gör pepparkakshuset så finns det väl ingen som kan motstå ett hus gjort på kakor och godis? :)




Bild: Tora Tjeerdsma

Lussekatter

Om en vecka är det lucia, och det blir väl ingen lucia utan lussekatter? Knepet med att få dom riktigt saftiga och stora är att verkligen låta dom jäsa till dubbel storlek. Och som sagt var, inget slår en lussekatt med ett glas julmust. ;)




1 paket torrjäst (för söta degar)
1 tsk salt
2 tsk socker
ca 17 dl mjöl
50 g smör
5 dl mjölk

2 påsar saffran
1 msk sprit
125 g smör
1 ½ dl socker
1 ägg

Pensling, garnering:
1 ägg
russin

1. Blanda alla torra ingredienser i en köksassistent. Smält smör, häll i mjölk och värm till ca 38 grader.
Häll ner vätskan i dom torra ingredienserna samtidigt som assistenten arbetar. Häll i så lite mjöl som möjligt, men så att degen ändå släpper skålens väggar. Resten av mjölet används till utbakning. Arbeta degen i 6-8 min. Låt degen jäsa till dubbel storlek.
(Om du inte har assistent så gör på vanligt sätt och blanda ner de torra ingredienserna i degvätskan).

2. Blanda saffran med sprit och låt dra i några min (spriten drar fram smak och färg). Blanda smör och socker poröst. Tillsätt saffranet och ägget. Arbeta in saffransmeten i degen (det är väldigt kladdigt men resultatet blir mycket saftigare). Tillsätt mjöl så att den blir smidig. Mjöla bakbordet och häll upp degen. Dela den i två bitar, lägg undan den ena. Knåda halvan och dela den i ca 17 bitar. Knåda varje "bulle" och forma till lussekatter. Lägg lussekatterna på klädd bakplåt, lägg över duk och låt jäsa till dubbel storlek.

3. Lägg russin i blöt (då bränns dom inte vid i ugnen). Pensla lussekatterna med ett uppvispat ägg. Tryck ner russinen. Grädda mitt i ugnen i 8 min i ca 230 grader. Låt svalna på galler.

Bild: Tora Tjeerdsma

RSS 2.0