Julbröd

Ett gott bröd måste man alltid ha på julbordet, och jag tänkte inte vara sämre i år. Så här kommer årets julbröd! :)



50 g smör
1 flaska julmust (33cl)
1 flaska mörkt julöl (33cl)
½ dl mörk sirap
2 paket jäst
1 msk salt
1 ½ msk mald pomeransskal
1 msk mald ingefära
1 ½ krm mald nejlika
ca 20 dl rågsikt

1. Smält smöret, tillsätt julmust, öl och sirap och värm till ljummen temperatur (37 grader).
Smula jäst i en bunke och häll över degvätskan. Rör tills jästen har löst sig. Tillsätt kryddor och rågsikt, lite i taget. Arbeta degen i ca 10 min. Täck över degen och låt den jäsa i ca 1 timme.

2. Dela degen i 3 bitar och forma varje bit till en avlång limpa. Rulla dom i mjöl och låt dom jäsa i ca 30 min på klädd bakplåt. Sätt ugnen på 200 grader. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter. Låt kallna på galler.

Bild: Tora Tjeerdsma

Kommentarer
Postat av: Tina

ser verkligen gott ut!!!!! o riktigt snygg bild! Tina

2009-12-21 @ 17:01:43
URL: http://tinasjostedt.blogg.se/
Postat av: Sandra drömkaka

Jag håller med! Så idag har jag inte bara gjort julgodis utan även bakat bröd :)



God jul Tora!

2009-12-23 @ 18:11:30
URL: http://dromkaka.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0