After eight cheesecake

Denna kaka är riktigt god, speciellt med dom sötsyrliga bären till :)




400 g chokladkakor t.ex. maryland
100 g smör
200 g mörk marabou choklad
400 g philadelphiaost
1 1/4 dl strösocker
1 msk vetemjöl
2 ägg
½ tsk salt (om man använder saltat smör kan man ta lite mindre)
12 bitar after eight

Garnering:
Färska bär

1. Sätt ugnen på 175 grader. Mixa kakor och smör i en matbredare.
Tryck ut blandningen i form med löstagbar kant (24 cm i diameter).

2. Smält chokladen i ett vattenbad. Blanda philadelphiaost, socker, mjöl,
ägg och salt i en bunke. Rör ner den smälta chokladen. Skär after eight i bitar och
lägg ner i smeten. Häll smeten över kexsmulorna i formen. Grädda kakan mitt i ugnen i ca
40-50 min , tills smeten har stannat. Låt svalna, förvara i kylskåp.

3. Garnera med färska bär innan servering.

Tips: Kakan går utmärkt att göra dagen innan.

Bild : Tora Tjeerdsma

Nöt och lavendelkaka

Kakan har en riklig smak av nötter och en liten touch av lavendel. Den är mäktig men lavendeln gör den fräsch och grymt god!




ca 40 st

250 g smör
2 ½ dl hasselnötter
2 dl pecannötter
1 dl valnötter
50 g mörk blockchoklad
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
3 dl råsocker
3 msk kakao
1 dl sirap
1 dl mjölk
2 tsk vaniljsocker

Garnering:
ca 2 msk lavendel

1. Sätt ugnen på 175 grader, smält smöret.
Grovhacka nötterna och chokladen. Blanda mjöl och bakpulver i en skål.
Rör ner hälften av nöthacket och resten av ingredienserna i det smälta smöret,
blanda samman allt väl till en smet.

2. Lägg bakplåtspapper i en långpanna eller på en plåt (30x40 cm).
Fördela smeten på långpannan/plåten , strö över resten av nöthacket  och lavendel.
Grädda kakan mitt i ugnen i ca 15 min. Låt kakan svalna , skär sedan kakan i ca 40 fyrkantiga bitar.

Bild : Tora Tjeerdsma

Blåbärspaj

Grundreceptet är från "Leila bakar" där pajen heter "Aunt Sally's blåbärspaj". Blåbärspaj är något av det godaste jag vet och nu hade vi tur att hela skogen var full av blåbär så det var bara att plocka! Mördegen är riktigt krispig och passar utmärkt med dom mjuka bären.




Mördeg:
150 g kallt smör
4 dl vetemjöl
½ dl florsocker
1 ägg
ev. ca 1/2 msk vatten

Fyllning:
500 g blåbär (färska)
1 dl socker
1 dl potatismjöl

Pensling:
1 ägg
1/2 msk mjölk
lite råsocker

1.Mördeg
Blanda smör, vetemjöl och florsocker i matberedare. Kör tills det smular sig.
Tillsätt ägget och kör tills degen precis går ihop, inte längre!
Lägg degen i plastfolie och ställ i kylen i ca 30 minuter.
Sätt ungnen på 175 grader.

2.Fyllning
Kavla ut ungefär 2/3 av mördegen och klä en pajform med den.
Rör ihop blåbären med socker och potatismjöl och lägg blandningen i pajskalet.
Kavla ut resten av degen till en avlång platta och skär ut ca 1 cm breda remsor och lägg
dem i ett rutmönster över bären. Remsorna ska möta pajdegen längs kanten på formen.
Ta en gaffel och nyp ihop remsorna med pajskalet runt hela formen. Ta bort överfödet.
Vispa ägget med mjölken och pensla på remsorna.
Strö på socker på remsorna.
Grädda tills pajen är gyllenbrun i ca 35-40 minuter.
Servera med vaniljglass!

Bild : Tora Tjeerdsma




RSS 2.0