Blåbärspaj

Grundreceptet är från "Leila bakar" där pajen heter "Aunt Sally's blåbärspaj". Blåbärspaj är något av det godaste jag vet och nu hade vi tur att hela skogen var full av blåbär så det var bara att plocka! Mördegen är riktigt krispig och passar utmärkt med dom mjuka bären.




Mördeg:
150 g kallt smör
4 dl vetemjöl
½ dl florsocker
1 ägg
ev. ca 1/2 msk vatten

Fyllning:
500 g blåbär (färska)
1 dl socker
1 dl potatismjöl

Pensling:
1 ägg
1/2 msk mjölk
lite råsocker

1.Mördeg
Blanda smör, vetemjöl och florsocker i matberedare. Kör tills det smular sig.
Tillsätt ägget och kör tills degen precis går ihop, inte längre!
Lägg degen i plastfolie och ställ i kylen i ca 30 minuter.
Sätt ungnen på 175 grader.

2.Fyllning
Kavla ut ungefär 2/3 av mördegen och klä en pajform med den.
Rör ihop blåbären med socker och potatismjöl och lägg blandningen i pajskalet.
Kavla ut resten av degen till en avlång platta och skär ut ca 1 cm breda remsor och lägg
dem i ett rutmönster över bären. Remsorna ska möta pajdegen längs kanten på formen.
Ta en gaffel och nyp ihop remsorna med pajskalet runt hela formen. Ta bort överfödet.
Vispa ägget med mjölken och pensla på remsorna.
Strö på socker på remsorna.
Grädda tills pajen är gyllenbrun i ca 35-40 minuter.
Servera med vaniljglass!

Bild : Tora Tjeerdsma




Kommentarer
Postat av: åsa - hello sugar!

mmm, den ser ljuvlig ut! jag har länge varit sugen på att testa leilas blåbärspaj. måste nog bege mig ut på lite blåbärsplock någon dag. :)

2009-07-13 @ 16:10:26
URL: http://hellosugar.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0