Chokladcheesecake

Chokladcheesecaken som jag har gjort här smakar nästan lite som chokladmousse. Den är grymt god och väldigt mättande , så man kan inte äta för mycket av den även fast man skulle vilja.




Kakbotten:
185 g diestivekex
50 g smör

"Fyllning":
1 msk gelatinpulver + ½ dl vatten
250 g mörk blockchoklad
1/4 dl socker
1 tsk vaniljsocker
2 äggulor
200 g philadelphiaost
2 äggvitor
1/4 dl socker
2 dl vispgrädde

Garnering:
Blåbär och smultron

1. Kakbotten:
Mixa samman smör och digestivekex i en matbredare.
Tryck sedan ut massan i en rund bakform (20-25 cm).

2. Fyllning:
Blanda gelatinpulver med vatten och ställ undan. Smält 200 g choklad i ett vattenbad och låt svalna, krossa resten (50 g). Blanda gelatin, den smälta chokladen, chokladkross, socker, vaniljsocker, äggulor ochfärskost. Vispa äggvitor och socker till hårt skum, vispa även grädden. Rör ner gräddvispen och äggviteskumet i färskostblandningen.

3. Häll fyllningen i formen och täck över med aluminiumfolie. Låt stelna i kylen i några timmar,minst 6 timmar. Garnera innan servering med blåbär och smultron.

Bild : Tora Tjeerdsma

Chokladmuffins med nutella och mint glasyr

Måste säga att dom här muffinsarna var det godaste jag någonsin har bakat! Alla goda smaker och konsistenser i en och samma tugga , med det blir ändå inte för mäktigt eftersom det är mint i. Alla , verkligen alla borde testa dessa muffins någon gång.





Muffins:
100 g smör
2 ägg
2 ½ dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt
4 msk kakao
2 dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
50 g ljus blockchoklad
50 g mörk blockchoklad

Fyllning:
ca 1 halv burk nutella

Glasyr:
2 dl florsocker
1 msk smör
25 g ljus blockchoklad
2 tsk pepparmintolja
ca 2 msk vatten

1. Muffins:
 Sätt ugnen på 225 grader. Smält smöret och låt det svalna.
Vispa ägg och socker pösigt. Blanda vaniljsocker, salt, kakao, mjöl och bakpulver
i en bunke. Tillsätt mjölblandningen i äggsmeten och tillsätt sen det smälta smöret.

2. Hacka de båda chokladsorterna grovt. Rör ner chokladen i smeten.
Ställ ut 15 muffinsformar på en plåt. Fyll dom till 3/4 med smet.
Grädda muffinsarna i nedre delen av ugnen i ca 10 min. Låt dom svalna på galler.

3. Glasyr:
Smält smör och choklad i mikro. Blanda ner pepparmintolja i den smälta chokladblandningen.Blanda florsocker med chokladblandningen och blanda eventuellt ner vatten om dem är för torrt.

4. Klicka ut nutella i varje muffins. Bre på glasyren ( den kommer att blanda sig med nutellan).Låt glasyren stelna.

Bild : Tora Tjeerdsma

Rabarbersaft

När det är en sån varm dag som det har varit idag kan det vara gott att svalka sig med en kall dricka. Och den här rabarbersaften var verkligen en hit. Den smakar både underbart och ser bra ut , en vinnare helt enkelt!
(Passar perfekt till nybakade kanelbullar!)



moment 2

Ca 1 ½ l färdig saft

ca 2 kg rabarber
1 l vatten

Till varje avrunnen liter saft:
500 g strösocker
konserveringsmedel

1. Skölj rabarbersjälkarna i ljummet vatten. Skär dom i bitar (skala dom ej)
och lägg ner dom i en rymlig kastrull. Häll på vattnet.

2. Koka sakta under lock tills rabarberna är helt mjuka.
häll upp saftmassa i en silduk och låt rabarbermassan rinna av.

3. Mät saften och häll tillbaka den i grytan (som rengjorts).
Koka saften och rör ner sockret, koka i ca 15 min. Skumma eventuellt av under tiden.

4. Ta av grytan från värmen och skumma av noga (annars kan det mögla).
Rör ner konserveringsmedlet. Häll upp saften på rena flaskor (rengjör flaskorna med kokande
vatten innan påhällning) förslut flaskorna väl och förvara svalt.

Bild : Tora Tjeerdsma

Mandel och smörkrämstårta

Den här fina kakan gjorde mamma åt mig på min skolavslutning , och om den blev god! Den sega bottnen med den krämiga toppingen är en riktigt höjdare med naturliga smaker.




Botten
ca 1,5 (125 g) sötmandel
3 äggvitor (spara gulorna till garneringen)
1dl socker

Garnering
3 äggulor
3/4 dl socker
2 dl vispgrädde
50 g smör
kulströssel

1. Mal mandeln i kvarn. Smörj en form (ca 25 cm i diameter) och bröa med lite av den malda mandeln (kakan blir ganska platt, så man man behöver inte bröa kanten ända upp).

2. Vispa äggvitorna och sockret till ett hårt skum. Blanda försiktig ned skummet  i en skål med malndeln.
Bred ut smeten i formen. Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i ca 25-30 minuter. Ta ur kakan ur formen och låt den kallna.

3. Blanda smör, äggulorna , socker och hälften av grädden i en kastrull med tjock botten. Sjud upp och vispa kraftigt utan uppehåll medan det sjuder tills krämen tjocknat.
Låt krämen svalna. Vispa resten av grädden och blanda den med krämen. Bred på kakan.
Gör ett mönster i krämen med en kniv, dekorera med strössel, smultronblommor och citronmeliss.
Förvara och servera kakan kall för då är den godast!

Bild : Tora Tjeerdsma

Kolakakor med nötter

Även fast dom här kakorna inte är gjorda på grädde får man en underbar kolasmak. Konsistensen är seg och med nötterna blir dessa kakor lite knapriga.



100 g smör
1 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
1 msk ljus sirap
½ dl sötmandel
½ dl picannötter
2 ½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

1. Sätt ugnen på 175 grader. Vispa samman smör, strösocker, vaniljsocker
och sirap till en porös smet. Finhacka sötmandeln och picannötterna. Blanda mjöl och bakpulver i en skål.
Rör ner nötterna och mjölblandningen i smeten , arbeta ihop allt till en deg.

2. Dela degen i 4 delar , rulla ut delarna till 4 fingertjocka längder.
Lägg längderna på en bakplåtsklädd plåt. Platta till dom något med en gaffel.

3. Grädda längderna mitt i ugnen i ca 10 min. Ta ut längderna och skär dom medan de fortfarande är varma
i ca 2 cm breda , lite sneda bitar. Låt kakorna kallna.

Bild : Tora Tjeerdsma

Drömtårta med baileys

Drömtårta kan man nästan smaksätta med allt , den här som är smaksatt med baileys blir lätt en ny favorit!



3 ägg
1 ½ dl strösocker
3/4 dl potatismjöl
2 msk kakao
1 tsk bakpulver

Fyllning:
125 g smör
1 ½ dl florsocker
1-2 msk marsanpulver
2 msk baileys

1. Sätt ugnen på 250 grader. Vispa ägg och socker riktigt pösigt.
Blanda potatismjöl, kakao och bakpulver i en bunke.
Sikta ner blandningen i äggsmeten och rör om.

2. Häll smeten i en långpanna klädd med bakplåtspapper ( 30x40 cm).
Sätt in kakan mitt i ugnen i ca 5 min. Ta ut kakan och själp upp den på ett sockrat bakplåtspapper,
låt kakan kallna under långpannan.

3. Fyllning:
Vispa samman smör med siktiat florsocker och marsanpulver till en kräm.
Smaksätt med baileys.

4. Bred fyllningen på kakan och rulla ihop den från långsidan.
Skär kakan i lagom bitar och förvara i kylskåp.

Bild : Tora Tjeerdsma

RSS 2.0