Mandel och smörkrämstårta

Den här fina kakan gjorde mamma åt mig på min skolavslutning , och om den blev god! Den sega bottnen med den krämiga toppingen är en riktigt höjdare med naturliga smaker.




Botten
ca 1,5 (125 g) sötmandel
3 äggvitor (spara gulorna till garneringen)
1dl socker

Garnering
3 äggulor
3/4 dl socker
2 dl vispgrädde
50 g smör
kulströssel

1. Mal mandeln i kvarn. Smörj en form (ca 25 cm i diameter) och bröa med lite av den malda mandeln (kakan blir ganska platt, så man man behöver inte bröa kanten ända upp).

2. Vispa äggvitorna och sockret till ett hårt skum. Blanda försiktig ned skummet  i en skål med malndeln.
Bred ut smeten i formen. Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i ca 25-30 minuter. Ta ur kakan ur formen och låt den kallna.

3. Blanda smör, äggulorna , socker och hälften av grädden i en kastrull med tjock botten. Sjud upp och vispa kraftigt utan uppehåll medan det sjuder tills krämen tjocknat.
Låt krämen svalna. Vispa resten av grädden och blanda den med krämen. Bred på kakan.
Gör ett mönster i krämen med en kniv, dekorera med strössel, smultronblommor och citronmeliss.
Förvara och servera kakan kall för då är den godast!

Bild : Tora Tjeerdsma

Kommentarer
Postat av: åsa - hello sugar!

den där såg inte dum ut hörru! lät underbart god också!! ha en skön lördagskväll!!

2009-06-13 @ 16:25:47
URL: http://hellosugar.se
Postat av: Sanna

Den såg spännande ut. Smörkräm är aldrig fel!

2009-06-16 @ 02:36:27
URL: http://sannapannan.blogg.se/
Postat av: Sussi

Den här såg inte tokig ut!! Mums..



Ha det så bra

2009-06-16 @ 21:35:37
URL: http://allt-om-inget.bloggagratis.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0