Morsdag tårta

Idag är det morsdag och det firade vi med en fin morsdag tårta (och presenter förstås) ! Grundreceptet , kladdkakan , har jag gjort innan i "Digestive kladdkaka" men har ändrat lite. Denna kaka är riktigt god om man älskar choklad , som jag gör ;).





2  ägg
3  dl strösocker
1 1/2 tsk vaniljsocker
1  krm salt
4  msk kakao
1 1/2 dl mjöl
100 g smör
50 g mörk blockchoklad

Garnering:
Rosa galsyr
strössel

1. Sätt ugnen på 150 grader.

2. Lägg en rund bakform på ett bakplåtspapper och
rita runt botten. Kakan är nämligen så kladdig att man
inte får bort den från botten annars.

3. Smält smöret. Blanda ner alla ingredienserna i
smöret och rör om till en jämn smet. Grovhacka chokladen.
Häll smeten i bakformen och strö över chokladen ,
ställ in i mitten av ugnen i 35 min.

4. Ta ut kakan och låt den svalna. Skriv mor med rosa glasyr och
strö över strössel , färdigt!

Bild : Tora Tjeerdsma

Hallongrotta XXL

Min pappa fyllde precis år och då tänkte jag göra en överraskning till honom,
en enorm hallongrotta!
Hans favorit bakverk, som ni kanske förstår, är hallongrotta. Den blev riktigt god, speciellt med hallonen på som gav en lite syrlig smak.



4 ½ dl vetemjöl
1 ½ dl socker
½ påse marsanpulver
1 ½ tsk bakpulver
250 g smör

Garnering:
en halv burk hallonsylt ( ca 200 g)
ca 2 dl hallon
lite riven mörk choklad

1. Sätt ugnen på 225 grader. Häll alla ingredienser i en matbredare och kör tills allt har blivit en klump.
Tryck ut klumpen i en form med löstagbara kanter så att det blir en grop i mitten.
Häll hallonsylt och hallon i gropen , sätt in kakan i mitten av ugen i ca 15- 20 min.

2. Ta ut kakan och låt den svalna. Lägg över den rivna chokladen , servera!

Bild : Tora Tjeerdsma

Chokladbollar

Dessa godingar borde egentligen heta " KallaDomVadDuVillBollar ". Bollarna har gjort många uppröda men jag hoppas att folk fortfarande kan avnjuta dom som man ska , med nöje!

PS. Ska till Holland i en vecka, hoppas jag kommer tillbaka med några nya och spännande recept!




100 g smör
1 dl socker
1 msk vaniljsocker
2-3 msk kakao
3 dl havregryn
2-3 kallt starkt kaffe

Garnering:
ca 2-3 dl kokos

1. Rör smör, socker och vaniljsocker poröst. Bland i kakao.
Tillsätt havregryn och kaffe. Rör om tills allt är väl blandat.

2. Forma smeten till små runda bollar. Rulla dem i kokos.
Förvara i kylskåp , njut!

Bild : Tora Tjeerdsma

Kokosmums

Om man är ute efter en riktig sockerbomb är det här det rätta receptet! Kokosmumsen är grymt goda med den rostade kokosen.





1 msk matolja
3 msk kallt vatten
3 tsk gelatinpulver
2 äggvitor
1 dl vatten
5 dl strösocker
1 msk vaniljsocker

Garnering:
2 dl kokos

1. Rosta kokos i en stekpanna på medelstark värme tills det har blivit ljus brunt.
Smörj en långpanna ( ca 25x30 cm ) med matolja. Häll gelatinpulver och vatten i en skål
och rör om , låt stå och svälla en stund.

2. Häll strösocker och vatten i en kastrull och värm upp, rör om tills allt socker har smält
så att det ser ut som en sirapsliknande sockerlag. Blanda ner gelatinet i sockerlagen, ställ kastrullen åt sidan.

3. Häll äggvitor i en bunke och vispa till ett hårt skum. Fortsätt vispa och
häll i sockerlagen. Vipsa ett tag tills det har blivit ett tjockt skum.
Blanda ner vaniljsocker.

4. Häll hälften av kokosen i långpannan så att det täcker bottnen. Häll i smeten,
låt svalna i 5-10 min. Täck över med plastfolie och sätt in i kylskåp,
låt den stelna i ett par timmar. Strö sedan på resten av kokosen.
Ta ut långpannan och skär kakan i ca 15 bitar , Förvara i kylskåp.

Bild : Tora Tjeerdsma

Havre och mandelflan

Om man vill ha kakorna lite krispigare än sega kan man ha dom lite längre i ugnen , det är bara en smaksak!



100 g smör
2 ½ dl havregryn
½ dl mandel
1 ägg
1 ½ dl socker
1 msk vetemjöl
1 tsk bakpulver

1. Sätt ugnen på 175 grader. Smält smör i en kastrull. Finhacka mandeln ,
häll mandeln och havregrynen ner i det smälta smöret och rör om försiktigt om
tills allt har blivit glansigt.

2. Vispa ägg och socker poröst. Blanda mjöl och bakpulver i en kopp,
rör ner mjölblandningen och havregrynen i äggsmeten.

3. Klicka ut smeten glest på en plåt , ca 10 på varje plåt.
Grädda mitt i ugnen i ca 7 min.

Chokladsnittar

De här kakorna är så ljuvliga att min mamma sa att det var något av det godaste
jag har bakat, de är nämligen både krispiga och sega. Mums!



100 g smör
1 dl strösocker
1 msk sirap
1 msk vaniljsocker
½ dl kakao
2 ½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
50 g ploppchoklad
1 dl kinapuffar

1. Sätt ugnen på 175 grader. Vispa smör och socker poröst ,
tillsätt sirap och vaniljsocker. Blanda kakao, vetemjöl och bakpulver i en skål.
Rör ner i smeten och blanda till en smulig massa, arbeta ihop smulorna med händerna till en deg .

2. Grovhacka ploppchokladen och blanda ner med kinapuffarna i degen.
Forma degen till 4 fingertjocka längder, lägg på en bakplåtsklädd plåt.
Platta till längderna lite med en gaffel och grädda dem mitt i ugnen i ca 10 min.

3. Ta ut längderna och skär dem i ca 30 snittar medans de fortfarande är varma.
Låt kakorna svalna på galler.

Bild : Tora tjeerdsma

Rabarber smulpaj

Rabarberpaj är den första pajen jag gör varje år av skörd från trädgården ,
och i år blev det tidigt!
Den här rabarberpajen är väldigt lätt att göra och fort går det ,
och så är den god förstås.



Pajdeg:
2 dl vetemjöl
100 g smör
1 msk socker

Fyllning:
2-5 rabarber ( beroende på storlek )
1 - 2 dl socker

Garnering:
½ dl hackade mandlar

1. Sätt ugnen på 225 grader.
Häll vetemjöl, smör och socker i en matbredare och kör tills det har blivit smulor ,
om det har blivit en klump har man kört för länge. Skiva rabarberna i centimeter tjocka skivor och blanda med socker. Häll rabarberna i en pajform och strö över deg smulorna och mandeln.

2.Grädda pajen mitt i ugnen i ca 25 min. Servera med glass eller vaniljsås.

Bild : Tora Tjeerdsma

Choklad och myntapaj

Den här pajen har jag velat göra länge och i dag , på 1 maj  när jag vaknade och solen sken tänkte jag att det var perfekt att göra denna ganska mättande men ändå frächa paj. Och god blev den!



Pajdeg:
3 dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
1 msk strösocker
100 g smör
1 ägg
2 tsk vatten

Chokladfyllning:
200 g mandelmassa
50 g smör
2 ägg
2 msk vetemjöl
2 ½ msk kakao
½ tsk bakpulver
1-4 msk hackad färsk pepparmynta
( beroende på hur starkt man vill ha det )

Garnering:
100 g mörk blockchoklad
pepparmynta

1. Pajdeg:
Sätt ugnen på 200 grader. Häll mjöl, bakpulver, socker och smör i en matbredare.
Tillsätt ägg och vatten och kör tills det blir en klump.
Tryck ut degen i en form med löstagbara kanter ( 24 cm i diameter ) .

2. Chokladfylling:
Häll mandelmassa och smör i en matbredare.
Tillsätt äggen, ett i taget. Blanda ner mjöl, kakao, bakpulver och pepparmynta.
Kör tills smeten blir jämn. Häll ner smeten i pajformen.
Grädda i nedre delen av ugnen i ca 30 min. Ta ut pajen och låt den svalna.

3. Garnering:
Dela på blockchokladen och lägg ner det i en plastpåse ,
lägg in påsen i mikron tills chokladen har smält.
Klipp ett litet hål i ena hörnet på påsen och gör ett fint mönster på pajen.
( Varning för kladd ) .

Bild : Tora Tjeerdsma

RSS 2.0