Snötryffel

Det bästa med tryffel är att man kan smaksätta med nästan allt! Här är min favorit med mintsmak, rullade i florsocker så dom ser ut som söta snöbollar. (:



ca 20 st

1 dl vispgrädde
100 g mörk choklad
100 g after eight (12 bitar)
2 msk vaniljsocker
2 msk smör

Garnering:
florsocker

1. Blanda vispgrädde och socker och koka i 2 min, rör om hela tiden. Rör ner choklad (i bitar), after eight och smör i grädden, rör tills allt har smält. Häll smeten i en plastbunke, låt kallna i kylskåp i minst 3 timmar.

2. Ta ut "smeten" och låt den bli lite mjuk. Rulla först smeten till bollar, rulla dom sen i florsocker. Förvara i kylskåp.

Bild: Tora Tjeerdsma

Vaniljknäck

En julfavorit med vaniljsmak, mums! :)



ca 60 st

2 dl socker
2 dl ljus sirap
2 dl vispgrädde
1 msk smör
3 msk hackad mandel
1 vaniljstång

1. Häll socker, sirap och vispgrädde i en tjockbottnad kastrull. Dela vaniljstången på hälften och dra med en kniv för att få ut fröna, lägg i kastrull. Koka i 15-25 min, rör hela tiden så att smeten inte bränns vid. Gör kulprov, går det inte att rulla smeten till en kula får det koka några minuter till.

2. Ta kastrullen åt sidan och blanda ner smör och mandel. Ställ knäckformar på en plåt och fyll dom nästan helt. Låt svalna. Om knäcken fortfarande är lite mjuka när dom har svalnat kan man förvara dom i kylskåp, då håller dom sig längre också.

Bild: Tora Tjeerdsma

Pepparkakor

Det var första gången jag gjorde egen pepparkaksdeg för jag har alltid tänkt att det ska var jätte svårt, tvärtom! Det enda som är lite jobbigt är att det nästan tar 4 timmar innan man är klar, så man måste ha bra tålamod. Men jag rekommenderar verkligen att man ska göra egen pepparkaksdeg för det är mycket godare och roligare. ;)





ca 300 st

300 g rumstempererat smör
5 dl socker
1 dl ljus sirap
1 msk malen ingefära
1 msk malda kryddnejlikor
2 msk kanel
2 tsk kardemumma
1 msk bikarbonat
2 dl vatten
1,5 l vetemjöl

Garnering:
vit och rosa glasyr
strössel
silverkulor (ätbara)

1. Blanda smör, socker och sirap till en jämn smet, gärna i en hushållsassistent.
Rör ner ingefära, kryddnejlikor, kanel, kardemumma och bikarbonat i smeten. Tillsätt vatten och sedan mjöl, ta inte allt mjöl på en gång utan prova dig fram tills det har blivit en lagom smidig och formbar deg.
Låt vila i kylskåp i minst 1 dygn.

2.Sätt ugnen på 225 grader. Ta fram lite deg i taget och kavla ut den tunn på mjölat bakbord. Ta ut kakor med pepparkaksmått och lägg på klädd bakplåt. Grädda mitt i ugnen i ca 5 min.

Bild : Tora Tjeerdsma

Saftiga bullar

Ingen kan väl motstå nygräddade kanelbullar? Här testade jag även en annan variant med mandelmassa, överaskande gott!



150 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
½ tsk salt
1 dl socker
2 tsk malen kardemumma
ca 13 dl vetemjöl

fyllning 1:
75 g rumsvarmt smör
½ dl socker
ca 2 tsk kanel

fyllning 2:
ca1 tsk malen kardemumma
100 g mandelmassa
25 g rumsvarmt smör

Pensling:
1 ägg
pärlsocker

1. Börja med att smälta smöret i en kastrull. Häll i mjölken och värm tills det har blivit ljummet, ca 37 grader.
Lös upp jästen i en degbunke med lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet och sedan salt, socker, malen kardemumma och ca 2/3 av mjölet. Arbeta degen blank och smidig. Tillsätt mera mjöl men spara 1-2 dl till utbakningen. Degen är färdig när den släpper från degbunkens kanter. Täck degen med en bakduk och ställ den på ett dragfritt, gärna mörkt och ganska varmt ställe. Jäs den till dubbel storlek. Arbeta degen några minuter och lägg upp den på mjölat bakbord. Knåda i resten av mjölet, om det behövs. Degen är färdig när den är slätt och inte klibbar fast i händer och bakbord. Dela degen och lägg undan ena halvan.

2. Fyllning 1:
Kavla ut ena halvan av degen på lätt mjölat bakbord till en rektangel. Bred på smör och strö ut sockret jämnt över degen. Hur mycket kanel man vill ha är väldigt olika, jag brukar strö kanelen över degen så den blir täckt. Rulla samman och skär den i jämnstora bitar. Lägg bullarna på en bakplåtskläddplåt. Låt jäsa under bakduk till dubbel storlek (det kan ta ganska lång tid beroende på hur varmt det är där degen jäser - det går fortare om det är varmt).

3. Fyllning 2:
Kavla ut den andra halvan av degen på samma sätt som den första. Bred på smör och riv mandelmassa över degen. Strö över kardemumman. Rulla ihop degen och skär den i ca 3 cm breda bitar. Tryck ner ner ett knivskaft i mitten så att bullen spricker upp. Jäs under bakduk till dubbel storlek.

4. Sätt ugnen på 225 grader. Pensla bullarna med ett uppvispat ägg. Strö över pärlsocker och grädda mitt i ugnen i ca 8 min. Låt svalna på galler.

Tips: För att få riktigt saftiga och goda bullar använd så lite mjöl som möjligt och låt bullarna jäsa länge!

Bild : Tora Tjeerdsma

After eight tårta

Det här är mitt absoluta favorit recept! Den är krämig och lite kolaaktig i mitten och glasyren är mjuk och fräsch, en perfekt kombination. :) (grundreceptet kommer ifrån Allt om mat)





200 g saltat smör
100 g mörk choklad
100 g after eight choklad (12 plattor)
4 ägg
2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 1/4 dl vetemjöl
2 msk kakao
1 tsk bakpulver

Glasyr:
50 g saltat smör
½ dl vispgrädde
100 g after eight choklad (12 plattor)
½-1 tsk pepparmintsolja

Garnering:
18 plattor after eight choklad
florsocker

1. Sätt ugnen på 175 grader. Smält smör, choklad och after eight i kastrull, låt svalna. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker pösigt. Blanda vetemjöl, kakao, bakpulver och salt. Sikta ner de torra ingredienserna varvat med chokladsmöret.

2. Klä bottnen på en form med löstagbar kant (24cm i diameter) med bakplåtspapper. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i ca 20 min. Låt kakan vara kvar i formen tills den har svalnat.

3. Smält smör, grädde och after eight. Smaksätt med pepparmintsolja, häll glasyren över kakan.
Låt stelna i kylen 2-3 timmar. Lossa kakan från formen och garnera med after eight plattor och sikta över florsocker. Servera med vispgrädde.

Tips: Tårtan går utmärkt att göra dagen innan och blir bara godare för varje dag den får stå i kylen.

Bild : Tora Tjeerdsma

RSS 2.0