Saftiga bullar

Ingen kan väl motstå nygräddade kanelbullar? Här testade jag även en annan variant med mandelmassa, överaskande gott!



150 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
½ tsk salt
1 dl socker
2 tsk malen kardemumma
ca 13 dl vetemjöl

fyllning 1:
75 g rumsvarmt smör
½ dl socker
ca 2 tsk kanel

fyllning 2:
ca1 tsk malen kardemumma
100 g mandelmassa
25 g rumsvarmt smör

Pensling:
1 ägg
pärlsocker

1. Börja med att smälta smöret i en kastrull. Häll i mjölken och värm tills det har blivit ljummet, ca 37 grader.
Lös upp jästen i en degbunke med lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet och sedan salt, socker, malen kardemumma och ca 2/3 av mjölet. Arbeta degen blank och smidig. Tillsätt mera mjöl men spara 1-2 dl till utbakningen. Degen är färdig när den släpper från degbunkens kanter. Täck degen med en bakduk och ställ den på ett dragfritt, gärna mörkt och ganska varmt ställe. Jäs den till dubbel storlek. Arbeta degen några minuter och lägg upp den på mjölat bakbord. Knåda i resten av mjölet, om det behövs. Degen är färdig när den är slätt och inte klibbar fast i händer och bakbord. Dela degen och lägg undan ena halvan.

2. Fyllning 1:
Kavla ut ena halvan av degen på lätt mjölat bakbord till en rektangel. Bred på smör och strö ut sockret jämnt över degen. Hur mycket kanel man vill ha är väldigt olika, jag brukar strö kanelen över degen så den blir täckt. Rulla samman och skär den i jämnstora bitar. Lägg bullarna på en bakplåtskläddplåt. Låt jäsa under bakduk till dubbel storlek (det kan ta ganska lång tid beroende på hur varmt det är där degen jäser - det går fortare om det är varmt).

3. Fyllning 2:
Kavla ut den andra halvan av degen på samma sätt som den första. Bred på smör och riv mandelmassa över degen. Strö över kardemumman. Rulla ihop degen och skär den i ca 3 cm breda bitar. Tryck ner ner ett knivskaft i mitten så att bullen spricker upp. Jäs under bakduk till dubbel storlek.

4. Sätt ugnen på 225 grader. Pensla bullarna med ett uppvispat ägg. Strö över pärlsocker och grädda mitt i ugnen i ca 8 min. Låt svalna på galler.

Tips: För att få riktigt saftiga och goda bullar använd så lite mjöl som möjligt och låt bullarna jäsa länge!

Bild : Tora Tjeerdsma

Kommentarer
Postat av: Hanna

Mmm, vilka fina bullar! Kan nästan känna doften när jag ser den där bildn;) hihi..

Älskar de med mandelmassa, så gott!

2009-11-15 @ 18:03:08
URL: http://kanelsnackan.blogg.se/
Postat av: tora

Hanna:

Haha, visst är dom goda! (:

2009-11-17 @ 19:05:50
URL: http://bakdags.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0