Blåbär och chokladpaj

Om du som jag fick deg över i mitt andra recept "Chokladkakor" , funkar den utmärkt som pajdeg! Här fyllde jag pajskalet med blåbär och marshmallowfluff , mums!



Överbliven deg från receptet "Chokladkakor"
2 dl blåbär
½ msk potatismjöl
2-4 msk socker
1 msk marshmallowfluff

1. Kavla ut degen och lägg i en hjärtformad form. Blanda blåbär med potatismjöl och socker, fyll pajskalet. Lägg en klick marshmallowfluff på pajen. Grädda mitt i ugnen i ca 20 min.

PS. Hjärtformen som jag använder är väldigt liten, ca 12 cm från mitten och neråt.

Bild : Tora Tjeerdmsa

Chokladkakor

Dessa chokladkakor är superenkla att göra och supergoda! :)




ca 40 st

2 ½ dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
1 1/4 dl florsocker
½ msk vaniljsocker
2 msk kakao
100 g smör
1 äggula

Pensling:
äggvita
pärlsocker

1. Lägg alla ingredienser i en matbredare, smöret ska helst vara kylskåpskallt.
Kör tills det blir en deg. Lägg degen i en plastpåse och tryck ihop den till en ganska platt fyrkant. Låt den kallna i kylskåp i ca 1 timme.

2. Sätt ugnen på 200 grader. Ta ca hälften av degen och kavla ut på mjölat bord.
Degen ska bli tunn, ungefär som när man gör pepparkakor.
Ta ut cirklar (ca 9 cm i diameter) med t.ex. ett glas. Lägg kakorna på en plåt klädd med bakplåtspapper.

3. Vispa äggvitan med en gaffel och pensla kakorna, strö över pärlsocker.
Grädda kakorna mitt i ugnen i ca 6 min. Förvara i burk.


Bild : Tora Tjeerdsma

Vaniljbullar

En klassiker som är himmelskt god! Man får trixa lite så att dom verkligen blir till knyten, men resultatet blev bra, och gott. :)



ca 20 st

Deg:
2 dl mjölk
25 g jäst
75 g smör
3 msk socker
1 ägg
ca 8 dl mjöl

Fyllning:
3 dl marsankräm

Garnering:
smält smör
strösocker

1.Sätt ugnen på 250 grader, ljumma mjölken till ca 37 grader.
Lös upp jästen i lite av den.
Rör socker och smör till en massa , gärna med elvisp.
Tillsätt ägg, jästen och resten av mjölken.
Arbeta i mjöl till en smidig deg, låt jäsa under bakduk till nästan dubbel storlek.

2. Kavla ut degen till en stor, fyrkantig kaka. Ta ut rundra kakor med t.ex. ett glas (9cm i diameter). Kavla ut dom runda kakorna så att dom blir lite större. Klicka ut marsankräm på varje kaka och nyp ihop bullarna till små knyten. Lägg dom med skarven neråt på en bakplåt med bakplåtspapper. Låt bullarna jäsa väl.

3.Grädda mitt i ugnen i ca 10 min. Ta ut bullarna och pensla dom med smält smör, vänd genast i strösocker.

Bid : Tora Tjeerdsma


Äpplemuffins

Receptet på dom här underbara muffinsarna har jag fått från min kära mamma ;). Med hemmagjord äpplemos blir dom extra goda!



ca 15 st

100 g smör
3/4 dl mjök
2 ägg
1 ½ dl strösocker
2 ½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 msk potatismjöl
1 ½ dl äpplemos

Garnering:
1 msk kanel
1 msk strösocker

1. Sätt ugnen på 225 grader. Ställ pappersformar på en bakplåt med bakplåtspapper.
Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm upp men låt det inte koka.
Vispa och socker ägg pösigt. Blanda vetemjölet med bakpulver, vaniljsocker och potatismjöl och tillsätt växelvis med mjölkblandningen i äggvispet.

2. Fyll pappersformana till 2/3 med smet, klicka ut äpplemos på varje muffins.
Blanda kanel och socker och strö över på muffinsarna. Grädda muffinsarna mitt i ugnen i ca 10 min.

Bild : Tora Tjeerdsma

RSS 2.0