Appeltaart

Det här är ett hollänskt recept på äpplekaka. Till skillnad från våran svenska äpplepaj är den här väldigt luftig och frasig. Den är så klart också väldigt, väldigt god! :)





Deg:
250 g vetemjöl
2 ½ tsk vaniljsocker
250 g kvark (kesella)
250 g smör (saltat)
½ dl socker

Fyllning:
2 kg äpplen
100 g socker
2 ½ tsk vaniljsocker

kaffegrädde till pensling

1. Sätt ugnen på 200-225 grader. Häll alla ingrediener till degen i en matbredare.
Degen blir ganska kladdig , man kan ev. hälla i extra mjöl. Lägg degen i kylskåp i minst 1 timme.

2. Skala äpplena och skär i små bitar. Blanda äpplena med socker och vaniljsocker i en kastrull och koka upp tills bitarna har blivit lite mjuka , men inte till mos! Låt svalna.

3. Ta 2/3 av degen och kavla ut/ tryck ut i en form (23x30). Ta upp äpplebitarna med hålslev och lägg i formen (ta inte med den överblivna saften). Kavla ut resten av degen och skär den i remsor, lägg remsorna i ett fint mönster över äppelfyllningen. Pensla med kaffegrädde, grädda mitt i ugnen i ca 30-35 min. Servera med vaniljvisp.

Tips: Om pajdegen är för kladdig när man ska kavla ut den kan man kavla den (så gott det går) på ett smörpapper och lägga den i frysen i några minuter, då går det mycket lättare!

Bild : Tora Tjeerdsma



Choklad drömmar

Drömmar är en riktig klassiker, här har jag gjort dom med chokladsmak. Kakorna blev krispiga med riklig chokladsmak och så klart supergoda! :)



ca 25 st

1 dl florsocker
1-2 msk kakao
100 g smör
2 dl vetemjöl
1 tsk hjorthronssalt
25 g mörk choklad

1. Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ihop florsocker, kakao och smör till en
porös massa med elvisp. Blanda mjöl och hjorthornssalt väl. Rör ner mjölblandningen i den porösa smeten.
Hacka den mörka chokladen grovt och blanda ner i degen.

2. Rulla degen till längder, dela varje längd i mindre bitar, rulla bitarna till bollar.
Lägg bollarna på en bakplåtsklädd plåt och tryck till dom lätt.
Grädda kakorna mitt i ugnen i ca 12-15 min. Låt dom svalna på pappret på ett galler.

Bild : Tora Tjeerdsma


Päronkaka

Päronkakan som jag har gjort här inehåller inte så mycket socker och passar därför utmärkt mitt i veckan.
Den blir ännu godare med lite vaniljsås!




Deg:
1½ dl vetemjöl
½ dl havregryn
3 msk strösocker
100 g smör

Fyllning:
ca 10 små päron
2 msk brun farinsocker
1 tsk kanel
mald ingefära

Garnering:
½ dl kokos

1. Sätt ugnen på 225 grader. Blanda mjöl, havregryn, socker och smör till
en gryning massa i en matbredare.
Skala och kärna ur päronen, skär dom sedan i klyftor.

2. Lägg päronen i en ugnssäker form. Blanda farinsocker, kanel och ingefära
och strö blandningen över päronen. Fördela smuldegen överst. Strö över kokos.

3. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 20-25 min, tills päronen har blivit mjukna och
smuldegen fått lite färg. Servera ljummen med vaniljsås eller glass.

Bild : Tora Tjeerdsma



RSS 2.0