Appeltaart

Det här är ett hollänskt recept på äpplekaka. Till skillnad från våran svenska äpplepaj är den här väldigt luftig och frasig. Den är så klart också väldigt, väldigt god! :)





Deg:
250 g vetemjöl
2 ½ tsk vaniljsocker
250 g kvark (kesella)
250 g smör (saltat)
½ dl socker

Fyllning:
2 kg äpplen
100 g socker
2 ½ tsk vaniljsocker

kaffegrädde till pensling

1. Sätt ugnen på 200-225 grader. Häll alla ingrediener till degen i en matbredare.
Degen blir ganska kladdig , man kan ev. hälla i extra mjöl. Lägg degen i kylskåp i minst 1 timme.

2. Skala äpplena och skär i små bitar. Blanda äpplena med socker och vaniljsocker i en kastrull och koka upp tills bitarna har blivit lite mjuka , men inte till mos! Låt svalna.

3. Ta 2/3 av degen och kavla ut/ tryck ut i en form (23x30). Ta upp äpplebitarna med hålslev och lägg i formen (ta inte med den överblivna saften). Kavla ut resten av degen och skär den i remsor, lägg remsorna i ett fint mönster över äppelfyllningen. Pensla med kaffegrädde, grädda mitt i ugnen i ca 30-35 min. Servera med vaniljvisp.

Tips: Om pajdegen är för kladdig när man ska kavla ut den kan man kavla den (så gott det går) på ett smörpapper och lägga den i frysen i några minuter, då går det mycket lättare!

Bild : Tora Tjeerdsma



Kommentarer
Postat av: Tina

Hej hopp, den ska vi prova..idag har vi pressat äpplejuice!! Ska det vara 2 kg äpplen, som de är, eller ska det vara två kilo färdigkärnade? Kram Tina

2009-09-29 @ 19:47:17
URL: http://tinasjostedt.blogg.se/
Postat av: tora

Tina:

hej hej , det får vi nog också göra nu när vi har fått så mycket äpplen ;). Jag tog 2 kg innan, men det spelar inte så stor roll.

2009-10-02 @ 17:09:19
URL: http://bakdags.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0