Min favoritaffär!

Igår var jag i en av mina favoritaffärer bagaren och kocken. Dom har verklien allt! Något jag föll extra mycket för var Green Gates nya sommarkollektion med supersöta blommönster. Kanske något att spara till? Denna gången köpte jag mer praktistka saker som en jäskorg, riktigt bra spritsar och muffinsformar (kan man aldrig för få många av!). Så nu är det bara att sätta igång och baka! :)



Bild: Tora Tjeerdsma

Persikotarte med vanilj

Det här var verkligen supersmarigt! Mördegen blev tunn och krispig, precis som det ska vara (enligt mig)! Syrlig creme fraiche med dom söta persikorna blev en hit, tillsammans med den färska vaniljen blev det ännu godare! :)



3 dl vetemjöl
1 msk strösocker
125 g smör
1 äggula

Fyllning:
2 äggulor
2 dl creme fraiche
½ vaniljstång
1 tsk vaniljsocker
2 burkar med persikohalvor

1. Blanda samman mjöl, socker och smör i en matbredare. Tillsätt äggulan, arbeta snabbt ihop till en deg. Lägg degen i kylskåpet i ca 30 min. Kavla ut degen och tryck ut den i en pajform(tänk på att degen ska vara tunn!). Sätt ugnen på 225 grader. Låt formen vila i kylen i ca 20 min. Nagga degen, förgrädda i nedre delen av ugnen i ca 20 min. Sänk ugnsvärmen till 200 grader.

2. Låt persikohalvorna rinna av, spara 2 msk av sirapen. Vispa upp äggulorna. Vispa ner creme fraiche, vaniljsocker och persikosirapen. Gröp ur vaniljstången och blanda ner innankråmet i blandningen. Häll blandningen i pajskalet. Grädda mitt i ugnen i ca 30 min. Servera med vaniljvisp. Mums!

Bild: Tora Tjeerdsma

En fantastisk resa!

Wow! Vilken underbar resa detta har varit! Det var längesen jag blev så inspirerad. Att gå runt med JennieGastro Nord i timmar och träffa trevliga människor, smaka på underbar mat, det är svårt att slå det! Svenska och norska kocklandslagen hade som jag nämnde tidigare en mattävling. Och jag kan glatt berätta att Sverige vann! Grattis :D
Att få träffa kocklandslaget och flera enormt bra kockar hade inte blivit av om det inte vore för Robert Säll (ägare till Råda Säteri) och Krister Dahl (lagkapten i landslaget). Så jag vill verkligen tacka er för denna otroligt roliga och inspirerande resa! :)


Denna vackra dessert var bara en av många, många desserter!

Macarones är så inne just nu att dom till och med hade dekoreat med små vita och söta minimacarones.

Det var verkligen macrones överallt! Jag fick en ny favorit som var fylld med len chokladganache...

Vem kan motstå en chokladfontän, med fem våningar!

Runt varje hörn fanns även cupcakes. Och dom här var bedårande söta, eller hur? :)

Bild: Tora Tjeerdsma

Gastro Nord!!!

Jag vill bara berätta att imorgon åker jag och Jennie (kalasgott) till Gastro Nord i Stockholm, tillsammans med Råda Säteri! Det ska bli SÅ roligt och jag ser jätte mycket fram emot det! En speciellt rolig sak är att vi kommer att få heja på när  svenska kocklandslaget möter Norge i en matkamp. Kameran är nerpackad och förhoppningsvis kommer jag hem med ett fullmatat minne med roliga bilder som jag kan dela mer er. Ha det bra så länge! :)

Macarons?

Härom dagen försökte jag mig på macarons! Det blev inte precis som jag ville...utav 60 maränghalvor blev två helt okej. Man kan väl säga att det blev pannkaka av mina macarons (haha). Men jag har iallafall listat ut vad jag har gjort för fel. Efter att jag hade skållat mandlarna skulle jag låtit dom torka någon dag innan jag malde dom, men jag väntade bara en timme! Och sen så vispade jag marängen för hårt. Men nu vet jag det till nästa gång! Så nu är det bara att försöka igen :)

En rolig nyhet är att jag och kalasgott ska på en resa till Stockholm! När vi ska åka och vad vi ska göra får ni reda på inom kort! ;)



Bild: Tora Tjeerdsma

Hallonbullar med kokos

Gud vad gott det här var! Hallon, kokos och vit choklad är verkligen en bra kombination! Den här gången blev bullarna extra saftiga, antagligen för att jag använde mindre mjöl. Bullar är ju väldigt bra att göra, eftersom man kan fylla dom med nästan vad som helst. Min favoritfyllning är nog ändå kanel och socker, traditionellt, men så gott!




ca 40 st

150 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
½ tsk salt
1 dl socker
2 tsk malen kardemumma
ca 12 dl vetemjöl

Fylling:
ca 100 g mjukt smör
4 dl hallon, maizena
3 dl kokos
200 g vitchoklad

Pensling:
1 ägg
kokos

1. Börja med att smälta smöret i en kastrull. Häll i mjölken och värm tills det har blivit ljummet, ca 37 grader.
Lös upp jästen i en degbunke med lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet och sedan salt, socker, malen kardemumma och ca 2/3 av mjölet. Arbeta degen blank och smidig. Tillsätt mera mjöl men spara 1-2 dl till utbakningen. Degen är färdig när den släpper från degbunkens kanter. Täck degen med en bakduk och ställ den på ett dragfritt, gärna mörkt och ganska varmt ställe. Jäs den till dubbel storlek. Arbeta degen några minuter och lägg upp den på mjölat bakbord. Knåda i resten av mjölet, om det behövs. Degen är färdig när den är slätt och inte klibbar fast i händer och bakbord.

2. Kavla ut degen på lätt mjölat bakbord till en rektangel. Bred på smöret. Blanda hallonen med lite maizena, strö ut på degen och krossa hallonen så det blir syltaktigt. Rosta kokos lätt i stekpanna och strö över degen. Hyvla den vita chokladen över degen, rulla ihop den. Skär rullen i jämnstora bitar, lägg dom på en klädd plåt. Lägg över en bakduk och låt bullarna jäsa till dubbel storlek (det kan ta ganska lång tid beroende på hur varmt det är där degen jäser - det går fortare om det är varmt).

3. Sätt ugnen på 225 grader. Pensla bullarna med ett uppvispat ägg. Strö över kokos och grädda mitt i ugnen i ca 8 min. Låt svalna på galler.

Bild: Tora Tjeerdsma



Brainstorm på Råda Säteri!

Igår åkte jag och Jennie till Råda Säteri! Måste bara börja med att säga att det är sååå vackert där! Efter att ha gått om kring och fotat i det fina vädret hade vi "möte" med Robert Säll. Det var riktigt trevligt och vi kom fram till att jag och Jennie kommer gör ett otroligt roligt projekt i framtiden tillsammans med Råda Säteri....men det får ni veta mera om senare! ;)



Bild: Kalasgott

Jordnötsmuffins

Dessa kladdkaksmuffins med jornötssmak är bara för goda!
Det går lika snabbt och lätt att göra dom som att äta upp dom ;)



12 st

150 g smör
4 ägg
4 dl strösocker
3 tsk vaniljsocker
5 msk kakao
3 dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
1 dl jordnötssmör

Topping:
vispgrädde
salta jordnötter

1. Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda alla torra ingredienser och vänd ner i äggsmeten. Blanda i det smälta smöret och jordnötssmöret. Sätt ut muffinsformar i en muffinsplåt. Fyll muffinsformarna med 3/4 smet. Grädda mitt i ugnen i ca 15 min. Dom ska vara lite mjuka i mitten, för då blir dom lite kladdiga och dom sjunker ihop så man kan fylla gropen.

2. Vispa grädde med lite vaniljsocker. Fyll muffinsarna och strö över dom salta jordnötterna.

Bild: Tora Tjeerdsma


Chokladpaket!

Åh jag älskar presenter! Fick precis ett paket med olika chokladsorter från Fazer. I paketet var det även kakao och tidningen Journal Chocolat. Jag är lycklig!...och baksugen ;)



Bild: Tora Tjeerdsma

Påsk cupcakes

Jag hade uppgiften att göra efterrätten igår, så jag valde att gör cupcakes. Det var första gången jag använde sugerpaste, och det gick ju faktiskt bra! Mycket roligare än vad jag hade trott, så det kommer jag nog göra om, många gånger! Och dom blev inte bara söta, utan också goda. Choklad med nutella och en svag smak av lime, det är goa grejer det ;)

Hoppas allihopa har haft en mysig påsk! :)

(Grundreceptet kommer ifrån Leila Lindholms bok, a piece of cake)



12 st

3 st ägg
2 ½ dl socker
1 tsk vaniljsocker
100 g smör
1 dl mjölk
2 msk kakao
3 ½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
1 lime

Frosting:
50 mjukt smör
5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
100 g philadelphiaost
2 ½ msk kakao
2 msk nutella

Garnering:
vit sugerpaste
grön livsmedelsfärg
12 påskägg (godis)

1. Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg, socker, och vaniljsocker riktigt pösigt. Smält smöret, häll i mjölken och blanda ner det i äggsmeten. Blanda kakao, vetemjöl, bakpulver och salt i en separat bunke. Vänd försiktigt ner det i äggsmeten. Häll i saften från limen i smeten. Fyll muffinsformar med 2/3 av smeten. Ha gärna muffinsformarna i en muffinsplåt. Grädda mitt i ugnen i ca 15 min. Låt svalna.

2. Vispa ihop alla ingredienser. Spritsa frostingen på muffinsarna. Täck frosting med sugerpaste. Färga lite suerpaste grönt och skär ut blad, låt torka 2-3 timmar. Sätt fast bladen med lite vatten, lägg sist på ett påskägg. Klart!

Bild: Tora Tjeerdsma

Påskpyssel

När det börjar bli påsk tycker jag alltid det är mysigt att pyssla lite. Den här gången gjorde jag egna påskägg! Ägget på bilden gjorde jag genom att skriva ut en låttext på färgat papper, klippa till den och limma fast den med tapetkliset. Jag tycker allt det blev ganska lyckat.
Kakorna som ligger i är mina nya favorit kakor (som inte är hemmabakade), Ballerina kladdkaka. Som det står på paketet, så är dom verkligen goda att doppa. ;)




Bild: Tora Tjeerdsma

RSS 2.0