Hasselnötstårta

Nu har jag precis börjat gymnasiet och därför har mina tankar inte riktigt handlat om bak... Men nu när hösten börjar närma sig börjar jag bli riktigt baksugen, så det ska nog blev fler recept i fortsättningen! :)

En supergod hasselnötstårta med en underbar nougatkräm har jag iallafall hunnit baka. Mums!



250 g hasselnötter
6 ägg
250 g strösocker
½ dl kakao

Nougatkräm
200 g mjuk nougat
2 msk ströcker
4 äggulor
3 dl vispgrädde
2 äggvitor

Garnering
noblesse

1. Sätt ugnen på 180 grader. Hacka hälften av nötterna grovt och mixa den andra halvan fint. Blanda kakaon med nötterna. Dela äggen i vitor och gulor, vispa äggulorna med sockret pösigt och vitt. Vispa äggvitorna till ett hårt skum och vänd försiktigt ner i äggulorna. Vänd försiktigt ner hasselnötterna i smeten. Klä en rund bakform med löstagabara kanter (24cm i diameter) med bakplåtspapper. Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen i ca 40 min.

2. Smält nougaten över vattenbad. Vispa ner sockret och därefter äggulorna en och en. Vispa grädden och vispa äggvitorna till ett hårt skum (i en annan bunke). Vänd försiktigt ner grädden och äggvitorna lite i taget  i nougatsmeten.

3. Dela försiktigt kakan i 2 delar. Lägg krämen mellan båda delarna och på kakan. Garnera med halva noblesse.

Grundreceptet kommer ifrån "kakboken"

Bild: Tora Tjeerdsma

Krusbärspaj

Överraskande god krusbärspaj som blir ännu godare med en kula vaniljglass :)




100 g smör
2 dl  havregryn
3/4 dl vetemjöl
½ dl socker
1 äggula

Fyllning
400 g krusbär
1 dl strösocker
1 dl ljus muskovadosocker
1 tsk citronsaft
2 msk rödvin

Dekoration
50 g pecannötter

1. Mixa snabbt ihop smör, havregryn, vetemjöl, socker och äggula till en deg i matberedaren, med kniven monterad. Ta upp degen och tryck ut den i en rundform med löstagbar kanter, cirka 24 cm i diameter. Ställ formen kallt 30 minuter.

2. Skölj och snoppa krusbären och lägg dem i en kastrull. Tillsätt socker, muscovadosocker, citronsaft och rödvin. Koka upp och låt koka samman under omrörning, cirka 10 minuter. Låt svalna. Lägg fyllningen i pajskalet och strö över pecannötterna (hackade). Grädda pajen mitt i ugnen, 200 grader, cirka 20 minuter. Servera ljummen med glass.

Grundreceptet är från Allt om mat.

Bild: Tora Tjeerdsma

RSS 2.0