Mini bärpajer

Jag blev så trött på snön att jag bestämde mig för att göra riktigt somriga pajer! Det blev minipajer med självplockade bär, mandlar och kokos. Mumsfilibabba! (:



5-6 minipajer

5 plattor smördeg
150 g frysta bär t.ex. blåbär, svarta vinbär, björnbär
½ msk potatismjöl
2 tsk vaniljsocker
1 näve hackad mandel
1 näve kokos
1 msk ljus muscovadosocker

1. Sätt ugnen på 200 grader. Lägg fram smördegsplattorna, låt dom tina i ca 20 min. Kalva ut dom och lägg dom i pajformerna (ca 10 cm i diameter). Om det blir mycket deg över kan man försöka kavla ut det till en paj till. Blanda bären med potatismjöl och vaniljsocker. Blanda den hackade mandeln, kokos och muscovadosocker, strö detta över pajerna. Pensla degkanterna med vatten och grädda pajerna mitt i ugnen i ca 15 min.

Tips: Om man vill ha lite krispigare pajdeg kan man lägga degen på bären istället för att lägga bären på degen, en liten miss jag gjorde ;)

Bild: Tora Tjeerdsma

Minttoppar

Småkakor är farliga! Man märker inte att kakburken är slut eftersom dom är så små och många, från början. Och dom här kakorna är inget undantag! Dom är lika lätta att göra som dom är goda, ett dunder recept helt enkelt ;)

(Grundreceptet kommer ifrån Sju sorters kakor)




ca 25 st

1 dl florsocker
200 g smör
1 dl potatismjöl
4 dl vetemjöl

Garnerning:
75 g blockchoklad
4-5 droppar pepparmintsolja

1. Sätt ugnen på 175 grader. Blanda alla ingredienser till degen. Arbeta för hand elller med assistent. Rulla degen till små bollar och lägg på klädd bakplåt. Gör en liten fördjupning i varje kaka. Låt kakorna svalna.

2. Smält chokladen i vattenbad och droppa i pepparmintsoljan. Fyll fördjupningen i varje kaka med mintchokladen. Låt chokladen stelna.

Bild: Tora Tjeerdsma

Semlor

Imorgon är det fettisdagen! Och då MÅSTE man äta semlor. Då är det lite jobbigt för dom som inte gillar semlor, t.ex. jag haha. Därför gjorde jag en chokladsemla på försök, och om den blev god! Något alla borde testa som variation.

Jag gjorde mina något mindre än vanliga semlor, men vill man ha lite större är det bara att grädda dom lite längre. Hoppas nu ni får en trevlig och fet dag imorgon ;)





16 st

25 g jäst
2 ½ dl mjölk
1 dl strösocker
½ tsk salt
1 tsk mald kardemumma
½ tsk hjorthornssalt
ca 7 dl mjöl
100 g rumstempererat smör
1 äggvita
2 msk grädde

Semla 1 (16 st):
ca 3 ½ dl vispgädde
200 g riven mandelmassa
florsocker

Semla 2 (16 st):
3 ½ dl vispgrädde
2 msk + 2 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
200 g riven mandelmassa
kakao

1. Värm mjölken till ca 37 grader. Smula jästen i en bunke och häll över mjölken. Rör tills jästen har löst sig.
Blanda mjöl och hjorthronssalt. Tillsätt socker, salt, kardemumma och mjölblandningen i mjölken. Rör hastigt ihop det. Skär smöret i bitar och arbeta in det i degen så den blir slät och släpper från kanterna. Gör gärna detta i en köksassistent. Låt jäsa i ca 45 min under bakduk.

2. Ta upp degen på mjölat bord och skär den i 26 bitar. Forma varje bit till en slät, rund bulle och lägg dom på 2 klädda bakplåtar. Låt jäsa under bakduk i ca 30 min. Värm upp ugnen till 225 grader under tiden. Vispa samman äggvita och grädde, pensla detta på bullarna. Grädda mitt i ugnen i 8-10 min. Låt bullarna svalna på galler.

Semla 1:
Skär av ett lock på bullarna. Gröp ur dom med en gaffel och spara 1/3 av innehållet. Blanda detta med mandelmassa och en skvätt grädde. Fyll semlorna med detta. Spritsa på vispgrädden och lägg på locken. Pudra över florsocker.

Semla 2:
Skär av ett lock på bullarna. Gröp ur dom med en gaffel och spara 1/3 av innehållet. Blanda detta med mandelmassa, kakao och en skvätt grädde. Fyll semlorna med detta. Blanda den vispade grädden med kakao och vaniljsocker. Spritsa detta på semlorna och lägg på locken. Pudra över kakao.

Bild: Tora Tjeerdsma

Kärleksmums

Om det finns många namn till den här kakan! Mockarutor, snoddas, chokladrutor och kärleksmums. Antagligen finns det många fler! Jag själv tycker kärleksmums passa utmärkt och speciellt nu när det snart är alla hjärtans dag.
Så varför inte baka dessa goda kakor till någon du tycker om? :)



150 g smör
2 ägg
3 dl strösocker
1 ½ dl mjölk
4 ½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2 ½ msk kakao
1 plopp (80 g)

Glasyr:
4 msk smör
250 g florsocker
2 msk kakao
3 msk kallt kaffe
2 tsk vaniljsocker

Garnering:
kokos
strössel

1. Sätt ugnen på 225 grader. Klä en långpanna med bakplåtspapper (30x40 cm). Smält smöret. Vispa ägg och socker pösigt. Häll i mjölken. Blanda vetemjöl, bakpulver, vaniljsocker och kakao. Rör ner mjölblandningen och det smälta smöret i smeten. Blanda sist i ploppen, hackad. Häll smeten i långpannan och grädda kakan mitt i ugnen i ca 12 min.

2. Smält smöret. Rör ner florsocker, kakao, kaffe och vaniljsocker. Bred glasyren på kakan medan den fortfarande är varm. Strö över kokos och strössel. Skär kakan i rutor när glasyren har stelnat och kakan har svalnat.

Bild: Tora Tjeerdsma

Chokladtårta

När det var dags att göra en födelsedagstårta fick jag inga ideer. Så jag bestämde mig för att göra min egen supertårta! Choklad, kola, hallon, kaffe och jordgubbar, kan det bli fel? :)





4 ägg
2 dl socker
1 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
2 tsk bakpulver
2 msk kakao

Fyllning:
250 g frysta hallon
2 ½ msk socker
kolakräm t.ex dulce de leche

Glasyr:
4 msk smör
250 g florsocker
2 msk kakao
3 msk kallt kaffe
2 tsk vaniljsocker

Garnering:
färska jordgubbar
florsocker

1. Sätt ugnen på 175 gader. Smörj en rund form med löstagbara kanter (24cm i diameter), pudra på kakao.
Vispa ägg och socker pösigt. Blanda vetemjöl, potatismjöl, bakpulver och kakao, sikta ner smeten. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 40 min. Låt svalna.

2. Skär kakan i 3 delar. Värm hallonen och sockret i en kastrull tills hallonen har tinat. Ta den översta delen och låg på ett tårtfat, lägg på hallonen. Lägg på den andra delen av kakan och bred på kolakrämen, lägg sist på den sista delen av kakan.

3. Smält smöret. Rör ner florsocker, kakao, kaffe och vaniljsocker. Bred på kakan. Garnera med florsocker och jordgubbar. Servera med lättvispad grädde.

Bild: Tora Tjeerdsma

Favorit i repris

I veckan var det min födelsedag och jag fick välja vad jag ville till efterrätt! Jag valde en favorit i repris: chokladfondant. Hur gott och lyxigt som helst att någon annan bakar åt en. Tack! :)
Receptet hittar du här!


Bild: Tora Tjeerdsma

RSS 2.0