Semlor

Imorgon är det fettisdagen! Och då MÅSTE man äta semlor. Då är det lite jobbigt för dom som inte gillar semlor, t.ex. jag haha. Därför gjorde jag en chokladsemla på försök, och om den blev god! Något alla borde testa som variation.

Jag gjorde mina något mindre än vanliga semlor, men vill man ha lite större är det bara att grädda dom lite längre. Hoppas nu ni får en trevlig och fet dag imorgon ;)





16 st

25 g jäst
2 ½ dl mjölk
1 dl strösocker
½ tsk salt
1 tsk mald kardemumma
½ tsk hjorthornssalt
ca 7 dl mjöl
100 g rumstempererat smör
1 äggvita
2 msk grädde

Semla 1 (16 st):
ca 3 ½ dl vispgädde
200 g riven mandelmassa
florsocker

Semla 2 (16 st):
3 ½ dl vispgrädde
2 msk + 2 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
200 g riven mandelmassa
kakao

1. Värm mjölken till ca 37 grader. Smula jästen i en bunke och häll över mjölken. Rör tills jästen har löst sig.
Blanda mjöl och hjorthronssalt. Tillsätt socker, salt, kardemumma och mjölblandningen i mjölken. Rör hastigt ihop det. Skär smöret i bitar och arbeta in det i degen så den blir slät och släpper från kanterna. Gör gärna detta i en köksassistent. Låt jäsa i ca 45 min under bakduk.

2. Ta upp degen på mjölat bord och skär den i 26 bitar. Forma varje bit till en slät, rund bulle och lägg dom på 2 klädda bakplåtar. Låt jäsa under bakduk i ca 30 min. Värm upp ugnen till 225 grader under tiden. Vispa samman äggvita och grädde, pensla detta på bullarna. Grädda mitt i ugnen i 8-10 min. Låt bullarna svalna på galler.

Semla 1:
Skär av ett lock på bullarna. Gröp ur dom med en gaffel och spara 1/3 av innehållet. Blanda detta med mandelmassa och en skvätt grädde. Fyll semlorna med detta. Spritsa på vispgrädden och lägg på locken. Pudra över florsocker.

Semla 2:
Skär av ett lock på bullarna. Gröp ur dom med en gaffel och spara 1/3 av innehållet. Blanda detta med mandelmassa, kakao och en skvätt grädde. Fyll semlorna med detta. Blanda den vispade grädden med kakao och vaniljsocker. Spritsa detta på semlorna och lägg på locken. Pudra över kakao.

Bild: Tora Tjeerdsma

Kommentarer
Postat av: Marie - Cakes and Sweets

Jag tror jag ska testa ditt recept i morgon när jag bakar semlor, tack!

2010-02-15 @ 19:15:49
URL: http://cakesandsweets.blogg.se/
Postat av: Jen

Hoppas du hade en bra alla hjärtans dag :)

Är ju hur gott som helst med semlor, alla mina är slut så jag tänkte slänga ihop en till sats imorgon!

2010-02-15 @ 19:16:53
URL: http://littledessert.blogg.se/
Postat av: Kalasgott

Mums, jag kör nog också på chokladsemlan jag! :-) Gillar heller inte semlor (men det är hemligt!) haha.. kram!

2010-02-16 @ 01:35:58
URL: http://kalasgott.blogg.se/
Postat av: ~ µ ~

jag har länkat till ditt semlebak :) ser smaskens ut! schysst idé med chokladgrädde ;)

2010-02-16 @ 14:12:07
URL: http://iisai.blogg.se/
Postat av: Karin

Hej, fuskade o köpte färdigbakade idag för 5 kr stycke, kunde inte låta bli... ler



Kram Karin

2010-02-16 @ 20:39:59
URL: http://www.bagerskan.se
Postat av: paulina♥

mumms :D

2010-02-16 @ 20:59:52
URL: http://paulinabladh.blogg.se/
Postat av: jacqe

ser riktigt mumsigt ut :)

2010-02-16 @ 21:11:57
URL: http://bbelfrage.blogg.se/
Postat av: Anonym

Hej!

Ny blogg är startad och den handlar absolut inte om mig, utan den kommer bara finnas för tävlingar. Man kan vinna en massa saker (nästan) varje vecka! Första tävlingen är redan igång, anmäll dig vetja! Hoppas du har det bra, bloggare!

http://isabellasfix.blogg.se

/ Isabella

2010-02-16 @ 21:38:57
Postat av: Dockie

Frågestund hos mej!

fråga vad du vill. ;)

kram.



ps. om du inte är intresserad ber jag jätte mycket om ursäkt och det är bara att radera kommentaren :)

2010-02-16 @ 21:43:48
URL: http://dockie.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0