Vinbärsbulle

Receptet har jag redan lagt ut en gång, det enda som skiljer sig är fyllningen. Och den här fyllningen är lika god, den syrliga sommarsylten gifter sig underbart med den söta bullen! :)



150 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
½ tsk salt
1 dl socker
2 tsk malen kardemumma
ca 13 dl vetemjöl

Fyllning:
ca 50 g rumsvarmt smör
ca 1 dl svartvinbärssylt

Pensling:
1 ägg
pärlsocker

1. Börja med att smälta smöret i en kastrull. Häll i mjölken och värm tills det har blivit ljummet, ca 37 grader.
Lös upp jästen i en degbunke med lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet och sedan salt, socker, malen kardemumma och ca 2/3 av mjölet. Arbeta degen blank och smidig. Tillsätt mera mjöl men spara 1-2 dl till utbakningen. Degen är färdig när den släpper från degbunkens kanter. Täck degen med en bakduk och ställ den på ett dragfritt, gärna mörkt och ganska varmt ställe. Jäs den till dubbel storlek. Arbeta degen några minuter och lägg upp den på mjölat bakbord. Knåda i resten av mjölet, om det behövs. Degen är färdig när den är slätt och inte klibbar fast i händer och bakbord.

2. Kavla ut degen på mjölat bakbord till en rektangel. Bre först på smör och sedan sylten. Rulla ihop degen och skär i jämnstora bitar. Lägg bullarna på klädd bakplåt. Låt jäsa till dubbel storlek under duk. Sätt ugnen på 225 grader. Pensla bullarna med ett uppvispat ägg. Strö över pärlsocker och grädda mitt i ugnen i ca 8 min. Låt svalna på galler.

Bild: Tora Tjeerdsma

Mandeltårta

Den här tårtan är bara för god! Så få ingredienser ger så många olika smaker och konsistenser. Den är både fluffig, krämig och krispig. Måste bakas av alla! :)





1 ½ dl mandel
1 dl socker
4 äggvitor

"Kanderade mandlar":
3/4 dl socker
2 msk mandlar

Smörkräm:
4 äggulor
2 dl vispgrädde
1 dl socker
50 g smör

1. Sätt ugnen på 175 grader.Rita och klipp ut 2 bottnar (24 cm i diameter) på bakplåtspapper, lägg dom på en plåt. Skålla och mal mandeln. Blanda med socker. Vispa äggvitorna till hårt skum, vänd ner i mandelsockret. Bred ut på bottnarna. Grädda mitt i ugnen i ca 15 min.

2. Smält socker med mandel i en stekpanna. Häll upp på bakplåtspapper och låt stelna. Krossa i en mortel.
Blanda äggulor, hälften av vispgrädden, socker och smör i en kastrull. Sjud upp under vispning tills det tjocknar, låt svalna. Vispa upp resten av grädden och blanda ner det tillsammans med dom kanderade mandlarna i smörkrämen. Bred hälften av krämen på ena tårtbottnen, lägg på den andra och bred på resten av krämen.

Bild: Tora Tjeerdsma

Örtkringlor

Dessa matiga och goda kringlor påminner lite om scones och är därför godast färska! Om det blir några över går det utmärkt att frysa in ;)




ca 20 st

7 ½ dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
½ tsk salt
1 tsk timjan
1 tsk rosmarin
150 g smör
3 dl mjölk

pensling:
1 ägg

Garnering:
flingsalt

1. Sätt ugnen på 250 grader. Blanda samman mjöl, bakpulver, salt, timjan och rosmarin. Spara lite mjöl till utbakning. Finfördela smöret i mjölblandningen, häll i mjölken. Blanda snabbt samman allt till en deg, gärna i en köksassistent.

2. Ta upp degen på mjölat bord, dela den i 20 bitar. Rulla alla bitar samla längder, ca 20- 25 cm. Forma längderna till kringlor och lägg på bakplåtsklädd plåt. Pensla kringlorna med ett uppvispat ägg, strö över flingsalt. Grädda mitt i ugnen i ca 10 min.

Bild: Tora Tjeerdsma

Chokladmjölk

Jag vet, det här hör inte till bakning, men det passar bra till! Det finns väl inget godare än en kopp varm chokladmjök och en ny gräddad bulle när man kommer in från vinter kylan? Här är iallafall min variant :)



1 kopp

2 dl mjölk
knappt 2 msk kakao
2 msk strösocker
½ tsk vaniljsocker
vispgrädde
minimarshmallows

1. Värm mjölken till önskad temperatur tillsammans med kakao, socker och vaniljsocker. Häll upp i en kopp, toppa med en klick grädde och minimarshmallows. För att piffa till det lite extra kan man lägga i 2 dumlekolor när chokladmjölken är varm så att kolorna smälter, mums!

Bild: Tora Tjeerdsma

Chokladfondant

En varm chokladbakelse när den är som bäst! För en chokladälskare som mig är detta en mycket smakfull dröm med stark chokladsmak och ett mjukt inre, kan inte bli bättre! :)



6st

250 g smör
1 dl kakao
250 g mörk choklad
2 dl vetemjöl
2 ägg
2 ½ dl strösocker
+ extra kakao och smör

1. Ta en muffinsplåt och smörj 6 st av "formarna" med smör, pudra på lite kakao. Bryt chokladen i bitar och smält i vattenbad. Rör ner smöret lite i taget. Ställ åt sidan och låt svalna något.
Sikta vetemjöl och kakao i en bunke. Vispa ägg och socker pösigt, vänd ner i chokladsmeten. Vänd sist ner mjölblandningen och skeda smeten i formarna. Fyll inte mer än 3/4, knacka lätt på utsidan för att få bort luftfickor. Täck över muffinsplåten och ställ i kylen 3-5 timmar.

2. Sätt ugnen på 200 grader. Grädda mitt i ugnen i ca 12-14 min. Låt chokladfondanterna vila några min, Själp sedan upp dom på tallrikar gärna med en klick grädda. Servera genast!

Bild: Tora Tjeerdsma

Mumsiga muffins

En god muffins sitter aldrig fel, och om det dessutom är blåbär i får man en gnutta sommarkänsla på köpet! Kom ihåg att blanda ner blåbärna sist, om man inte vill ha blåa muffins förstås. :)



12st

50 g smör
3 ägg
2 dl strösocker
½ dl vispgrädde
½ dl mjölk
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
½ vaniljstång
2 dl minimarshmallows
1 dl blåbär
1 dl mandlar
ev. potatismjöl

Garnering:
Hackad mandel

1. Sätt ugnen på 225 grader. Smält smöret. Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt mjölk, grädde och det smälta smöret. Dela vaniljstången på hälften och ta ut fröna, blanda ner i smeten. Blanda mjöl och bakpulver, sikta ner i smeten och rör om. Grovhacka mandlarna och blanda ner i smeten tillsammans med minimarshmallowsarna och blåbärna (om blåbärna är vattniga kan man ev. blanda ner lite potatismjöl).

2. Sätt ut muffinsformar i en muffinsplåt. Klicka ut smet i formarna så dom fylls till 2/3. Strö över lite hackad mandel, grädda muffinsarna mitt i ugnen i ca 12 min. Klart!

Bild: Tora Tjeerdsma


Holländska bakverk

Över nyår åkte jag till Holland och hälsade på mina släktingar. Såklart har även dom olika bakverk för olika högtider, till nyår brukar man äta oliebollen (ungefär som friterade munkar med t.ex. russin), appelbollen (Inbakat äpple med socker och kanel) och appelflappen (friterad äppleskiva med socker). Eftersom jag var bortrest har jag inte bakat dom här själv men här finns ett receptoliebollen (på engelska!). Jag vill önska alla ett fortsatt gott nytt år! :)




Längst fram oliebollen, bakom till vänster applebollen och sist appleflappen.

RSS 2.0