Vinbärsbulle

Receptet har jag redan lagt ut en gång, det enda som skiljer sig är fyllningen. Och den här fyllningen är lika god, den syrliga sommarsylten gifter sig underbart med den söta bullen! :)



150 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
½ tsk salt
1 dl socker
2 tsk malen kardemumma
ca 13 dl vetemjöl

Fyllning:
ca 50 g rumsvarmt smör
ca 1 dl svartvinbärssylt

Pensling:
1 ägg
pärlsocker

1. Börja med att smälta smöret i en kastrull. Häll i mjölken och värm tills det har blivit ljummet, ca 37 grader.
Lös upp jästen i en degbunke med lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet och sedan salt, socker, malen kardemumma och ca 2/3 av mjölet. Arbeta degen blank och smidig. Tillsätt mera mjöl men spara 1-2 dl till utbakningen. Degen är färdig när den släpper från degbunkens kanter. Täck degen med en bakduk och ställ den på ett dragfritt, gärna mörkt och ganska varmt ställe. Jäs den till dubbel storlek. Arbeta degen några minuter och lägg upp den på mjölat bakbord. Knåda i resten av mjölet, om det behövs. Degen är färdig när den är slätt och inte klibbar fast i händer och bakbord.

2. Kavla ut degen på mjölat bakbord till en rektangel. Bre först på smör och sedan sylten. Rulla ihop degen och skär i jämnstora bitar. Lägg bullarna på klädd bakplåt. Låt jäsa till dubbel storlek under duk. Sätt ugnen på 225 grader. Pensla bullarna med ett uppvispat ägg. Strö över pärlsocker och grädda mitt i ugnen i ca 8 min. Låt svalna på galler.

Bild: Tora Tjeerdsma

Kommentarer
Postat av: Kalasgott

Mums så goda! Du är grymt duktig Tora :D

2010-02-02 @ 23:50:18
URL: http://kalasgott.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0