Lime och Chokladcupcake

Mums vad goda dessa cupcakes blev! Limen gör denna ganska mastiga bakelse fräch, perfekt till det varma sommarvädret! :)




12 st

3 st ägg
2 ½ dl socker
1 tsk vaniljsocker
100 g smör
1 dl mjölk
3-4 msk kakao
3 ½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt

Fyllning
12 tsk chokladpasta (jag använde "la Praline")

Frosting
50 mjukt smör
5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
100 g philadelphiaost
1 lime

1. Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg, socker, och vaniljsocker riktigt pösigt. Smält smöret, häll i mjölken och blanda ner det i äggsmeten. Blanda kakao, vetemjöl, bakpulver och salt i en separat bunke. Vänd försiktigt ner det i äggsmeten. Fyll muffinsformar med 2/3 av smeten. Ha gärna muffinsformarna i en muffinsplåt. Grädda mitt i ugnen i ca 15 min. Låt svalna.

2. Fyll varje muffins med en tsk chokladpasta genom att skära ut en kon i varje muffins och skär av toppen på konen, fyll hålet och lägg på locket från konen.

3. Vispa ihop alla ingredienser til frostingen. Riv i skalet från limen och pressa i saften, vispa ihop noga. Spritsa frostingen på muffinsarna. Förvara i kylskåp.

(Grundreceptet kommer ifrån Leila Lindholms bok, a piece of cake)

Bild: Tora Tjeerdsma

Flädersaft

Världens godaste saft! Enligt mig ;)





15 fläderblomsklasar
1 citron
7 ½ dl vatten
6 dl strösocker
3 dl florsocker
1 ½ msk citronsyra

1. Skölj blomklasarna noga, Klipp av stjälkarna. Skär citronen i skivor. Varva klasarna med citron skivorna i ett kärl.

2. Koka upp vattnet. Rör ner strösocker, florsocker och citronsyra så att allt löser sig. Häll blandningen över blommorna och täck sedan kärlet med en ren handduk. Ställ saften svalt i 3-4 dygn.

3. Häll saften genom en silduk och låt den självrinna tills massan är torr. Tappa upp på flaskor eller frys in i frysburkar. (Väljer du att ha saften i flaskor får du antingen dricka upp det väldigt snabbt eller tillsätta konserveringsmedel innan man tappar upp det).

Grundreceptet kommer ifrån boken Skördepraktikan.

Bild: Tora Tjeerdsma

RSS 2.0