Chokladdröm med toscatäcke

Denna saftiga chokladkaka under kolasegt mandeltäcke med sommarsyrliga bär passar precis när som helst när man är sugen på något gott! Och när är man inte det? :)




6 st

130 g mjölkchoklad
100 g smör
2 dl socker
2 ägg
3 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
1 ½ dl vetemjöl
2 dl sommarbär, t.ex. blåblär eller hallon
½ tsk potatismjöl

Toscatäcke:
100 g smör
1 dl socker
2 msk vetemjöl
2 msk mjölk
2 dl sötmandel

1. Sätt ugnen på 175 grader. Bryt chokladen i en skål och smält på låg effekt i mikrovågsugn. Rör (eller vispa) ihop smör och socker. Vispa ägg i en seperat bunke. Blanda kakao, vaniljsocker och vetemjöl i en skål, sikta och vänd ner i smeten. Blanda bär med potatismjöl, vänd försiktigt ner dem i smeten. Klä en form (24x24 cm) med bakplåtspapper. Häll i smeten och grädda mitt i ugnen i ca 20 min.

2. (Detta moment måste vara färdigt när kakan har varit i ugnen i 20 min)
Skålla och skala mandeln. Skär mandlarna fint på längden, detta kan ta ett tag så det är bra om man har förberett. Blanda alla ingredienser i en kastrull, sjud upp på låg värme. Rör försiktigt tills det har blandat sig och tjocknat.

3. Ta ut kakan och bre på toscasmeten. Grädda ytterligare i 10 min. Låt kakan svalna. 
Ta ut 6 st runda kakor (ca 7cm i diameter), det blir lite rester kvar emellan hålen som man såklart kan äta upp! Servera med färska hallon.

Bild: Tora Tjeerdsma

Påsk!


Jag blev helt chockad när jag upptäckte att det bara är en vecka kvar till påsk!
Så nu blir det blir det verkligen till att baka. När jag började tänka på vad jag skulle göra för några speciella påskbak, kom jag inte på en enda. Jag menar, det borde ju finnas några klassiska påsktårtor?

Så jag ber er att länka eller mejla era favorit påsktårt/bakelse recept !
Så kanske jag bakar några av dom. Ha det bra så länge! :)



Bild: Tora Tjeerdsma

Rulltårta med äpplemos

Igår när jag kollade igenom frysen blev jag glatt överraskad när jag hittade en burk med hemmagjort äpplemos. Jag bestämde mig genast för att göra en enkel, och mycket god kaka, rulltårta. Jag toppade min med kanel och vaniljkräm och det blev supermumsigt! :)


3 ägg
2 dl socker
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1/2 dl mjölk

Fyllning:
2 dl äpplemos

Garnering:
vaniljkräm, t.ex. Marsán
ca 1 msk socker
ca 1 msk kanel

1. Sätt ugnen på ca 230 grader. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl och bakpulver, vänd ner i smeten.
Tillsätt mjölken och rör om. Bred ut smeten på ett bakplåtspapper i en långpanna (30x40 cm). Grädda mitt i ugnen i ca 5 minuter.

2. Strö socker och kanel på ett bakplåtspapper stjälp upp kakan på papperet. Dra bort papperet som kakan gräddats på. Bre genast på äpplemoset och rulla ihop kakan.

3. Skär upp i bitar och spritsa på vaniljkrämen.

Bild: Tora Tjeerdsma

Våfflor

Förlåt för att jag inte har uppdaterat på ett tag men jag har haft SÅ många prov! Men här kommer iallafall super goda våfflor, som går jätte fort att göra ;)

(Receptet kommer ifrån allt om mat nr 5, 2010)



ca 6 våfflor

100 g smör
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk strösocker
½ tsk salt
3 ½ dl vatten

1. Smält smöret i en kastrull, låt svalna. Blanda alla torra ingredienser. Tillsätt vatten och smör och blanda till en klumpfri smet. Grädda våfflorna i våffeljärn och låt svalna på galler. Servera med vispgrädde, chokladsås och apelsinklyftor.

Bild: Tora Tjeerdsma


Chokladbrownies med valnötter och fudgesås

Herregud vad gott det här var! Om du är en chokladälskare som jag, är det här en drömbakelse. Den sega och krispiga browniesen med den lena fudgesåsen är verkligen en vinnande kombination. Gör ett smart drag och gör många små bitar istället för några stora, eftersom man får ta flera då! ;)

(Recepten kommer ursprungligen från boken "Choklad" av Elisabeth Johansson)





ca 25 bitar

125 g mörk choklad
100 g rumstempererat smör
3 dl socker
2 ägg
2 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
1 ½ dl vetemjöl
75 g mörk choklad
100 g valnötter

Fudgesås (4-6 potioner):
½ dl grädde
50 g smör
3/4 dl farinsocker
50 g mörk choklad

1.Sätt ugnen på 175 grader. Klä en bakform med bakplåtspapper (20x30). Smält chokladen, antigen i mikro eller i vattenbad. Rör ihop smör och socker. Vispa ägg i en seperat bunke. Rör i äggen lite i taget i smörblandningen. Blanda sedan i den smälta chokladen. Blanda kakao, vaniljsocker och vetemjöl, sikta ner i smeten och blanda väl.
Hacka chokladen och valnötterna grovt och vänd ner det i smeten. Häll i bakformen och grädda mitt i ugnen i ca 30 min. Låt svalna innan den skärs i bitar.

2. Koka upp grädde, smör och farinsocker och låt sjuda i några minuter. Hacka chokladen och lägg i en bunke. Häll över den något avsvalnade gräddsåsen och rör om till en jämn sås. Servera browniebitarna med lättvispad grädde och fudgesåsen.

Tips: Om du låter fudgesåsen stå i kylskåpet någon timme har du istället en underbart god fudgekräm!

Bild: Tora Tjeerdsma


Chokladmousse med passionsfrukt

En fluffig och len mousse med en touch av passionsfrukt. Kan inte bli bättre!




4 portioner

100 g mörk choklad
3 dl visgrädde
1 msk strösocker
1 msk vaniljsocker
3 ägg
1 passionsfrukt

Garnering:
2 passionsfrukter

1. Skilj äggulorna från äggvitorna. Vispa hälften av äggvitorna till ett hårt vitt skum. Häll grädde, socker och vaniljsocker i en bunke, vispa hårt. Smält chokladen i ett vattenbad. Vispa äggulorna och rör ner dom i den smälta chokladen. Blanda ner chokladen i grädden. Vänd också i äggvitorna (försiktigt). Gröp ur passionsfrukten och blanda ner det i moussen.

2. Häll upp i portionsskålar, låt stå i kylskåp tills servering. Minst 1 timme. Gröp ur passionsfrukterna och garnera moussen innan servering.

Bild: Tora Tjeerdsma

RSS 2.0