Kladdkaka med mintfrosting

Igår var det morsdag och då passade jag på att baka en underbar och kladdig chokladkaka med mintfrosting till min mamma! Den blev verkligen jätte god! Inte så konstigt eftersom mint och choklad nästan aldrig kan bli fel. Denna tårta är superlätt att göra för att man gör hela kaksmeten i en kastrull, så för alla er med lite tid är det här ett perfekt recpet! :)



150 g smör
2 ½ dl strösocker
1 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
2 ägg
2 dl vetemjöl

Frosting
50 mjukt smör
5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
100 g philadelphiaost
pepparmintsolja
bladgrön hushållsfärg/pastafärg

Garnering
kakao
mintblad

1. Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret, ta bort den från värmen. Rör ner socker,kakao och vaniljsocker. Rör ner ett ägg i taget och sedan mjölet. Blanda väl. Täck en rund bakform (24cm i diameter) med bakplåtspapper. Häll i smeten och grädda i nedre delen av ugnen i ca 17 min. Låt svalna.

2. Vispa smör, florsocker, vaniljsocker och philadelphiaost till en slät "smet". Smaksätt med pepparmintsoljan och färga med hushållsfärgen/pastafärgen. Bred frostingen över kakan. Använd en mall för att gör kakaohjärtat. Garnera sist med några mintblad, klart!

Bild: Bakdags

Världens godaste rabarberkaka!

Här om dagen fyllde min kära pappa år, så då var det dags för bak! Jag gjorde, precis som namnet, världens godaste rabarberkaka! Jag hoppas han blev nöjd, haha ;)



75 g smör
1 ägg + 3 äggulor
1 ½ dl strösocker
2 ½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
500 g rabarber
1/3 dl strösocker
½ vaniljstång

Marängtäcke
3 äggvitor
1 dl strösocker

1. Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret, låt svalna något. Vispa ägg + äggulor med socker. Blanda mjöl och bakpulver i en annan bunke. Vänd ner i äggsmeten växelvis med smöret. Gröp ur vaniljstången och blanda ner vaniljfröna i smeten. Täck en rund form med löstagbarakanter med bakplåtspapper (24cm i diameter). Häll i smeten i formen. Skölj och skär rabarberna i centimeter tjocka bitar. Täck smeten med rabarberbitarna, tryck ner lätt. Strö över socker. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 30 min.

2. Vispa äggvitor till ett fast skum. Tillsätt socker, vipsa igen till en seg och glansig smet. Ta ut kakan ur ugnen och bred på marängen. Sätt in kakan i ugnen igen och grädda i ca 20 min. Eller tills marängen har fått färg. Klart!

Bild: Tora Tjeerdsma

Välkommen till American pie fika!


Nu är det roliga saker på gång ska ni veta!
Det är nämligen så att det 5 juni ska jag och Jennie hålla i ett stort pajkalas på Råda Säteri! Fikat hålls mellan 12.00-15.00, och om du är intresserad av att komma är det bara att anmäla sig HÄR. Vi tar emot 50 gäster så det är bäst att anmäla sig i tid ;). Och vet ni vad? Det är gratis! Så vi hoppad verkligen att ni vill tillbringa denna unika och mycket goda eftermiddag med oss! Ha det bra så länge :)






























Bild: Tora Tjeerdsma


Mandelkakor med likör

Supersmarriga och lite sega mandelkakor med mycket smak! Perfekta att fylla kakburken med inför sommarens fikastunder, om det finns några kvar vill säga ;)





ca 30 kakor

200 g sötmandel
1 bittermandel
1 1/4 dl socker
1 1/2 msk ekollonlikör
2 äggvitor

1.Sätt ugnen på 200 grader. Riv bittermandeln. Mixa sötmandeln fint i matberedare. Tillsätt den rivna bittermandeln och socker. Mixa lite till.  Häll mixen i en skål och rör ner äggvitorna, en i taget. Tillsätt likören.

2.Forma en rågad tesked av smeten till en boll så gott det går (smeten är ganska lös). Blöt händerna i kallt vatten emellanåt så går det lättare. Rulla bollen i florsocker. Gör likadant med resten av smeten. Lägg bollarna glest på plåtar klädda med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i ca 10-12 minuter.

Bild: Tora Tjeerdsma


Citronsockerkaka

En saftig sockerkaka med smak av citron fick inviga årets första sommardag! :)




150 g smör
3 ägg
2 dl socker
3,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
rivet skal från en 1/2 ekologisk citron

1. Sätt ugnen på ca 175 grader. Smörj och bröa en rund hålform. Smält smöret och låt det svalna av.
Vispa ägg  och socker poröst. Blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker i en bunke. Rör ner de torra ingredienserna i äggsmeten. Tillsätt smör och rivet citronskal, rör om tills allt är väl blandat. Häll smeten i formen. Grädda i nedre delen av ugnen i ungefär 40-50 minuter. Testa med en sticka om den är färdig, är den inte kladdig så är det klart.

Bild: Tora Tjeerdsma

Oooey Gooey brownies

Detta underbara recept hittade jag hos Kalasgott! Jag föll direkt för den goda kombinationen mellan choklad, kola och marshmallows. Och jag måste säga att detta var något bland det godaste jag har ätit! Varje tugga är som en choklad dröm, kan inte bli bättre helt enkelt :)



120g smör
125g mörkchoklad
2,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 ägg
3 dl vetemjöl
2 msk kakao
1 krm salt
100g hackad mjölkchoklad

Lager 1
150g mini marshmallows

Lager 2
1 burk Dulce de Leche*

Lager 3
125g hackad mjölkchoklad
125g hackad mörkchoklad
1,5 dl vispgrädde

1. Sätt ugnen på 175 grader.Smält smöret och den mörka chokladen över vattenbad (eller i mikro). Rör i sockret, vaniljsockret och äggen. Sikta i mjölet och kakaon. Rör i den hackade mjölkchokladen och blanda så att smeten blir jämn och fin. Bred ut smeten i mindre plåt (20x30cm) klädd med bakplåtspapper. Grädda brownien mitt i ugnen i ca 20 min.

2. Tag ut kakan ur ugnen och strö över marshmallowsen. Sätt in brownien i ugnen igen och låt marshmallowslagret precis smälta, de ska inte ta färg. Bred över dulce de leche över marshmallow lagret. Koka upp grädden till sista lagret, rör i den hackade chokladen och vispa tryffeln slät. Bred tryffeln över dulce de leche-lagret. Låt kakan stå i rumstemeperatur i max i dygn, sen ska den in i kylen. Toppa ev. men en marshmallows på varje bit.

* Dulce de leche får man genom att koka en burk kondenserad mjölk på svag värme i 3-4 timmar.
Fyll på då och då med vatten i kastrullen, burken skall vara täckt under hela kokningen.

Bild: Tora Tjeerdsma

Bananmuffins

En saftig och mättande muffins som man även kan göra som sockerkaka. Banansmaken är tydlig, och mycket mumsig tillsammans med chokladbitarna :)



4-5 stora muffins eller 1 sockerkaka

150 g smör
3 ägg
2 ½ dl strösocker
3 ½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 banan
1 dl nonstop (choklad)

1. Sätt ugnen på 175 grader. Sätt ut 4-5 st stora muffinsformar i en muffinsplåt. Smält smöret. Vispa ägg och socker poröst. Blanda vetemjöl och bakpulver i en separat bunke. Blanda ner mjölblandningen och smöret i äggsmeten. Hacka bananen och chokladen, rör ner i smeten. Fyll muffinsformarna till hälften. Grädda i nedre delen av ugnen i 30-35 min (40-50 min för sockerkaka).

Bild: Tora Tjeerdsma

Hurra!!!

Gissa vem som vann 2,3 kg Ballerina igår på det nya Ballerinahjulet på Liseberg? Jo jag! Det är första gången jag vinner en sjärnvinst, och jag hade verkligen turen med mig. Jag tog ett nummer och vann, av hundra stycken! Snacka om tur. Med ca 190 kakor klarar jag mig nog ett tag... ;)




Bild: Tora Tjeerdsma

Bättring på väg!


Oj vilken dålig uppdatering på sistonde! Men jag har haft flera stycken nationella prov, till helgen ska ni få se på andra bullar (haha)! Då blir det bak igen ;)

Pistagecupcakes

I helgen gjorde jag supermumsiga pistagecupcakes med chokladfrosting! Dom blev riktigt goda och saftiga, rekommenderar verkligen att ni bakar dom! :)



12 st

3 st ägg
2 ½ dl socker
1 tsk vaniljsocker
150 g smör
1 dl mjölk
80 g pistagenötter
3 ½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt

Frosting:
50 mjukt smör
5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
100 g philadelphiaost
3-4 msk kakao

Garnering:
vit sugerpaste
lila pastafärg

1. Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg, socker, och vaniljsocker riktigt pösigt. Smält smöret, häll i mjölken och blanda ner det i äggsmeten. Mal 2/3 av pistagenötterna till mjöl, blanda tillsammans med kakao, vetemjöl, bakpulver och salt. Vänd försiktigt ner det i äggsmeten. Hacka resten av pistagenötterna grovt, vänd ner i smeten. Fyll muffinsformar med 2/3 av smeten. Grädda mitt i ugnen i ca 15 min. Låt svalna.

2. Vispa ihop alla ingredienser. Spritsa frostingen på muffinsarna. Färga lite sugerpaste med pastafärg. Ta ut hjärtan och låt dom torka. Tryck sist ner ett hjärta i varje cupcake.

Bild: Tora Tjeerdsma

RSS 2.0