Kladdkaka med Marianne

Kladdkaka är ju aldrig fel, här har jag gjort en med digestive och marianne godis. Grymt gott! :)





ca 10 st digestivekex
ca 2 msk smält smör

100 g mörk choklad (blockchoklad går bra)
100 g smör
2 ägg
2 dl socker
1 3/4 dl vetemjöl
en näve Marianne

1. Sätt ugnen på 225 grader. Lägg kexen i en plastpåse och krossa dem tillsätt smöret. Tryck ut massan i en smord springform.  Bryt chokladen i bitar och smält tillsammans med smöret (i mikron eller vattenbad).  Vispa ägg och socker fluffigt och vitt. Sikta ner mjölet omväxlande med den smälta choklad och smörblandningen. Krossa Mariannegodisarna och rör ner i smeten.
2. Häll smeten i formen över Digestivekrosset. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 11 minuter. Pudra ev. på lite florsocker när den har svalnat. Förvara i kylskåp, den är godast kall.

För er som gillar grädde så passar det bra till!


Mums!

I tisdags blev jag väldigt överraskad när min pappa ringde och sa att vi hade blivit bjudna på kocklandslagets VM-middag! Dom hade nämligen en provmiddag innan tävlingen på Råda Säteri. 6 kockar ska göra 3 rätter för 105 personer på 6 timmar. Det är ingen lätt match det där! Men jag tyckte dom klarade det galant! Maten var helt underbar och jag tror dom har en stark chans att vinna ;)


Förrätten består av:
Lättrimmad äpplebakad vildlax med dillstekt havskräfta
Gravad terrin på lax och pilgrimsmussla
Pressad jordärtskocka


Huvudrätten består av:
Färserad unggris med spetskålpotatis
Sylta på fläsklägg
Syrad terrin på kålrot och rödlök


Efterrätten består av:
Åkerbärsmousse med åkerbär-rieslinggelé
Yoghurtsorbet
Chokladtarte med åkerbärskräm (min favorit)
Lakritsmacron med chokladkräm

Bild: Bakdags

Pacman ghost

Till halloween gjorde jag ett sött blått pacman spöke istället för en "läskig" tårta. Inte nog med att den är supersöt den är väldigt god också! Det bästa med att baka själv är nämligen att man kan bestämma precis vilka smaker som helst, så jag valde mina favoritsmaker hallon, choklad och kola. Kan inte bli godare! :)




Tårtbotten
4 ägg
1 1/2 dl strösocker
1 1/2 dl vetemjöl
3 msk kakao

Chokladmousse
200 g mörk choklad 70%
6 dl vispgrädde
3 äggulor

Fyllning 1
2 1/2 dl hallon (tinade eller färska)

Fyllning 2
1 burk *dulce de leche

Garnering
ca 350 g sugerpaste
blå pastafärg

1. Smält chokladen till chokladmoussen över vattenbad. Vispa i äggulorna. Vispa vispgrädden. Blanda försiktigt i chokladsmeten i den vispade grädden. Låt stå i kylen i minst 1 timme.

2. Sätt ugnen på 200 grader. Vispa ägg och strösocker vitt och pösigt. Blanda vetemjöl och kakao, vänd försiktigt ner i äggsmeten. Smörj och bröa en rund bakform (24cm i diameter). Häll i smeten. Grädda mitt i ugnen i ca 15 min. Känn efter med en sticka, kakan ska inte vara kladdig i mitten. Ta ut och låt svalna.

3. Skär kakan i 2 delar. Själp upp den ena kakdelen på ett tårtfat, bred på dulce de leche och lägg på den andra kakdelen. Rårör hallonen och lägg dom på tårtan. Ta ut moussen, bred den på tårtan så det blir en kupa. Bred även lite på sidorna.

4. Färga sugerpaste blå, spara en liten bit vit. Kavla ut till en stor rund cirkel (fastnar den på bordet kan man använda florsocker). Lägg sugerpaste-cirkeln på tårtan, tryck ner till där det behövs så den blir så rund som möjligt. Skär bort överflödet. Skär ut två vita ögon och sätt på tårtan. Färga lite sugerpaste mörkblått och gör två bollar av det. Tryck ut bollarna och sätt på ögonen. Klart!

*Dulce de leche får man genom att koka en burk med kondenserad mjölk på låg värme i ca 2-3 timmar.

Grundrecepten kommer ifrån "a piece of cake" och "recept.nu"

Bild: Bakdags

RSS 2.0