Nötkakor

Det går fort och lätt att göra dessa kakor, så vill man ha flera så är det enkelt att dubbla receptet! Och dom är dessutom väldigt goda ;)



ca 30 st

2 dl hasselnötskärnor
100 g smör
2 dl socker
2 ägg
2 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver

Garnering
30 st hasselnötskärnor

1. Sätt ugnen på 200 grader. Mal nötterna till ett grovt nötmjöl. Vispa smör och socker poröst. Tillsätt äggen, ett i taget. Blanda nötmjölet, vetemjöl och bakpulver. Blanda ner i smeten. Fyll en sprits med smeten, spritsa ut runda kakor på klädda plåtar. Garnera med nötterna. Grädda mitt i ugnen i ca 10 min.

Receptet kommer ifrån "sju sorters kakor"

Bild: Bakdags

Jasminemacarons

Här kommer min andra omgång med macarons och denna gången blev det jasminemacarons med en fyllig chokladganache. Det blev extremt gott och kombinationen mellan choklad och jasmine funkar jättebra! :)




ca 30 st

3 Äggvitor
½ dl Strösocker
100g finfint malen skalad Mandel
190g Florsocker
Några droppar jasmine extrakt
Grön livsmedelsspray

Mörk Chokladganache
0,5 dl Vispgrädde
2 msk Vaniljsocker
100g Mörk Choklad


1. Vispa äggvitorna till ett skum och jasmine extraktet. Rör ned hälften av sockret och vispa lite till. Tillsätt resterande socker och  vispa tills marängen blivit tjock och glansig. Färga marängen med ljusgrön karamellfärg. Rör ihop den malda mandeln med flocksockret. Vänd försiktigt ned marängen i mandelsockermjölet.

2.
Rör om så att smeten blir jämn och fin, men rör inte så mycket att macaronsmeten blir lös. Spritsa/klicka
ut rudlar av smeten på bakplåtspapper- klädda plåtar, spritsa inte macaronerna för nära varandra.
Låt macaronerna vila på plåten i 45 minuter.  Grädda i mitten av ugnen i 150 grader, ca 9-11 minuter. Låt svalna, spraya hälften av macaronsen med den gröna livsmedelssprayen.

3. Koka upp grädde. Vänd ned chokladen och rör till en jämn och slät chokladkräm. Låt stelna en aning i kylen och spritsa sedan ut ganachen på hälften av macaroonerna. Tryck ihop varje fylld del med en ofylld. Förvara macaroonerna i kylskåpet.

Bild: Bakdags

Äppelkaka upside down med lönnsirapsmascarpone

Häromveckan var Kalasgott med i Göteborgsposten med några super recept, bland dom fanns en äpplekaka med lönnsirapsmascarpone som jag bara skulle testa! Och den blev verkligen jättegod! Så här kommer min variant av Jennies supermusiga äpplekaka :)

Grundreceptet hittar ni HÄR



5 äpplen

75 g + 150 g smält smör

1 dl + 1,5 dl farinsocker

1 dl strösocker

3 ägg

2 krm malen kanel

0,5 krm mald ingefära

1,5 tsk bakpulver

3,5 dl vetemjöl

250 g mascarponeost

1/4 dl lönnsirap

1. Klä en rund bakform (24 cm i diameter) i bakplåtspapper. Skala, kärna ur och skiva äpplena i halvcentimeter tjocka skivor. Smält 75 g smör tillsammans med 1 dl farinsocker och häll blandningen i botten av formen. Fördela äppleskivorna i ett fint mönster ovanpå. Vispa resterande 1,5 dl farinsocker med strösocker och ägg pösigt. Sikta i kanel, bakpulver och vetemjöl.

2. Tillsätt 150 g smält smör och rör smeten slät. Fördela smeten ovanpå äpplena. Grädda kakan i mitten av ugnen i 180 grader, ca 40 minuter. Låt kakan svalna. Vispa mascarponeost med lönnsirap ljust och fluffigt. Servera till kakan.

Bild: bakdags


RSS 2.0